ZDRAVKO PONOŠ, KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA SRBIJE: "Ratko Mladić je u početku imao briljantne vojničke rezultate koje su poništili zločini za koje je osuđen…"

Zdravko Ponoš je rekao da misli da je to tema kojom se trebaju baviti historičari, ali da aktuelna vlast neprestano pokreće teme iz prošlosti, jer ni za šta drugo nije spremna bila ni kada je bila u opoziciji, ni sada kada su već deceniju na vlasti.

  • Politika

  • 18. Feb. 2022  18. Feb. 2022

  • 3

Zdravko Ponoš, kandidat za predsjednika Srbije, nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, gostujući u jutarnjem programu srbijanske Nove TV bio je upitan i za njegovo mišljenje u ratnom zločincu Ratku Mladiću, osuđenom na doživotni zatvor zbog genocida i ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

"Moje je mišljenje da je Ratko Mladić početkom 90-ih u prvim danima rata dok je nosio onu kapu sa zvijezdom petokrakom, bio briljantan oficir koji je mnoge stvari sa vojničkog aspekta jako dobro uradio. Ali tokom rata su se desile stvari koje su ratni zločini i on je zbog toga odgovarao. Ja govorim o činjenicama, a ne o mojim afinitetima. Naravno da je to bacilo sjenu na sve ono što je on u vojničkom smislu dobro uradio."

Zdravko Ponoš je rekao da misli da je to tema kojom se trebaju baviti historičari, ali da aktuelna vlast neprestano pokreće teme iz prošlosti, jer ni za šta drugo nije spremna bila ni kada je bila u opoziciji, ni sada kada su već deceniju na vlasti.

"To je vlast koja nas je gurnula u sukobe i ratove za granice koje nikada nisu bile granice Srbije", tvrdi Ponoš. On je podsjetio da je Skupština Srbije prije više od deset godina donijela deklaraciju o Srebrenici i da upravo predstavnici vlasti najviše rade na relativiziranju zločina koji se tamo dogodio.

Zdravko Ponoš je kandidat za predsjednika Srbije na izborima koji se održavaju 3. aprila kojeg je predložilo nekoliko opozicionih stranaka. Prema istraživanjima javnog mnjenja, on daleko zaostaje za aktuelnim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Ponoš i stranke koje stoje iza njega nadaju se da će on izboriti drugi krug i da u tom slučaju postoje dobre šanse da pobijedi Vučića.

(SB / Nova TV Srbija)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...