ČOVIĆ NAKON ZASJEDANJA HNS-a: "Nema uvjeta za zakonito održavanje izbora, BiH reorganizirati na temelju federalizma"

Čović je više puta na press-konferenciji nakon zasjedanja ponovio kako su usvojeni zaključci obvezujući za sve članove HNS-a te kako hrvatska politika ni u jednom trenutku neće prekršiti Ustav BiH. 

  • Vijesti

  • 19. Feb. 2022  19. Feb. 2022

  • 32

HNS je jednoglasno na današnjem zasjedanju usvojio niz zaključaka, među koji se posebno ističe onaj koji kaže kako će HNS pokrenuti proces teritorijalne reorganizacije BiH ukoliko izbori održe po sadašnjim "neustavnim izbornim pravilima", piše Dnevnik.ba.

Čović je više puta na press-konferenciji nakon zasjedanja ponovio kako su usvojeni zaključci obvezujući za sve članove HNS-a te kako hrvatska politika ni u jednom trenutku neće prekršiti Ustav BiH. 

“Mi ćemo štiti Ustav BiH”, rekao je Čović. 

Istaknuo je kako je današnje zasjedanje održano u tonu koji je izraz zajedništva svih hrvatskih političkih predstavnika. Govorili smo, rekao je, isključivo o Izbornom zakonu i ograničenim promjenama Ustava kako bi se stvorili uvjeti za zakonito održavanje izbora.  

“Usvojenim zaključcima ne treba pojašnjenje, dovoljno su dugi, sadržajni i nedvosmisleni. Hoće li netko izvlačiti neke druge zaključke, to je svakom na volju. Mi u HNS smo se obvezali provesti ove zaključke u praksu. Najsretniji bih bio da izmijenimo Izborni zakon i Ustav i da stvorimo ambijent da otvorimo europske procese za BiH. Hoće li to biti tako, to ne ovisi od nas iz HNS-a", izjavio je predsjednik HNS-a. 

Naglasio je kako su svi članovi HNS-a,  bez izuzetka, obvezali se poštivati Ustav i zakone BiH. 

“Uvjeren sam da će bošnjački političari razumjeti što smo danas zaključili i zbog tog smo otvorili vrata razgovora i svijetloj budućnosti naše domovine BiH. Ako bošnjačka politika to ne uvaži, onda nema ni dogovora. Međunarodni predstavnici su silno utjecali na sve ovo što se događa zadnjih 20 godina i imaju veliku odgovornost”, izjavio je. 

Čović je dodao kako hrvatska politika “u svakom narednom koraku poštivati Ustav”.  

“Dosljedno poštivanje Ustava je okvir za naše ponašanje. SIP je imenovan mimo zakona i procedura, ono nije zakonodavac i ne može preuzimati ulogu Parlamenta BiH. Mi ćemo štiti Ustav BiH. Zaključci su pažljivo pripremani i korektni. Mi ćemo poštivati Ustav i zakone koji se vežu za ovaj Ustav. Svaki od članaka jasno poručuje našu opredijeljenost za BiH. Nemamo formalno pravnih uvjeta za održavanje izbora ako se ne promijeni Izborni zakon”, izjavio je. 

Također, za utorak je najavio i novi sastanak s dijelom bošnjačkih stranaka o reformi Izbornog zakona.  

“U utorak u podne će u Mostaru biti nastavljeni razgovori o reformi Izbornog zakona između dijela bošnjačkih stranaka i nas iz HNS-a. Još uvijek sam pomalo optimističan. Ako to uspije, onda bi se sljedećega tjedna pridružili i međunarodni dužnosnici”, zaključio je. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 32

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...