SKANDAL BEZ PRESEDANA: Ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ brutalno izvrijeđao ministricu vanjskih poslova BiH Biseru Turković, spominjao i Aliju Izetbegovića…

Podsjetimo, Vranješ je do ambasadorske pozicije došao tako što je godinama zdušno podržavao i branio Dodikove stavove u medijskim istupima, gdje je predstavljan kao analitičar.

  • Politika

  • 21. Feb. 2022  21. Feb. 2022

  • 11

„Ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković, svjesna da BiH nema zakon o praznicima, stalno šalje tumačenja u skladu sa politikama SDA pokušavajući po svaku cijenu da uspostavi kontinuitet sa nepostojećom ratnom Alijinom BiH, a koji bi trebalo da bude prezentovan i u stranim državama s kojima imamo bilateralne odnose. To neće proći“, izjavio je za “Glas” ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ koji je sa još 17 kolega iz diplomatsko-konzularne mreže koji dolaze iz bh. entiteta Republika Srpska potpisao otvoreno pismo u kojem su poručili ministrici Turković da „neće obmanjivati svjetsku javnost i da će, umjesto njenih instrukcija i slavlja praznika kojih nema, nastaviti da poštuju zakone i Ustav BiH“.

„Ovo nije njena prva takva instrukcija i pokušaj da uzurpira nadležnost Predsjedništva BiH nad spoljnom politikom jer uoči svakog 1. marta, 11. jula i 25. novembra imaju slične instrukcije, gdje se Turkovićeva pokušava postaviti u poziciju ne samo osobe koja odlučuje u spoljnoj politici nego i zakonodavca“, kazao je Vranješ.

„Tražiti od nas, ambasadora i generalnih konzula, da svjesno obmanemo institucije zemalja prijema, interpretirajući bošnjačke vizije prošlosti u stranim državama, govori koliko bošnjačka politička elita odbija da shvati stvarnu poziciju, da su samo jedan od tri ravnopravna konstitutivna naroda i da BiH nije nacionalna država Bošnjaka. To je, u stvari, dobar primjer tzv. 'bosanskog paradoksa' gdje se uočava da SDA i druge bošnjačke partije svojim postupcima zasnovanim na nerealnoj viziji BiH, u stvari, najviše rade na urušavanju temelja ove državne zajednice. Odnosno, svjedoci smo da Bošnjaci danas najviše nanose štete BiH, a mi, šefovi diplomatskih misija po svijetu, na to ćemo glasno ukazivati u zemljama u kojima službujemo“, kazao je Vranješ.

Podsjetimo, Vranješ je do ambasadorske pozicije došao tako što je godinama zdušno podržavao i branio Dodikove stavove u medijskim istupima, gdje je predstavljan kao analitičar. U tim istupima Vranješ je nastupao kao zagovornik bliskih veza s Rusijom i protivnik integracije u NATO.

Bio je asistent na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci i prodekan za naučno-istraživački rad, a u medijima je optuživan da je plagirao magistarsku tezu "Jugoslovenski ratni film na temu Narodnooslobodilačke borbe kao sredstvo političke propagande".

U izdanju Službenog glasnika Srbije u septembru ove godine je objavljena naučna monografija "Uspon jedne ideje - Sloboda i samostalnost Republike Srpske i uloga Milorada Dodika". Autori su Aleksandar Vranješ, Nenad Kecmanović i Željko Budimir.

(SB)

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...