TAKVOG MONSTRUMA MAJKA VIŠE NE RAĐA: Zločinac iz Foče silovao je, ubijao i terorizirao nesrpsko stanovništvo, ni nakon odležane dvije trećine kazne nije pokazao znake rehabilitacije...

„Slobodna Bosna“ nastavlja serijal iz historije.

  • Jeste li znali

  • 22. Feb. 2022  22. Feb. 2022

  • 2

Na godišnjicu hapšenja podsjećamo na lik i nedjelo ratnog zločinca iz Foče Dragoljuba Kunarca.

Naime, prije napada na Foču u aprilu 1992. Kunarac je živio u Tivtu u Crnoj Gori. Dragoljub Kunarac je bio komandir specijalne dobrovoljačke jedinice sastavljene od neregularnih srpskih vojnika koji nisu sa tog područja, uglavnom porijeklom iz Crne Gore. Imao je štab u jednoj kući u ulici Osmana Đikića br. 16 u naselju Aladža u Foči. Poslije preuzimanja Foče, tamo je boravio sa najmanje deset crnogorskih vojnika.

U optužnici se navodi da je u svojstvu komandanta ovih vojnika Dragoljub Kunarac bio odgovoran za postupke podređenih vojnika i znao je ili imao razloga da zna da njegovi podređeni seksualno zlostavljaju muslimanke u njegovom štabu. Lično je učestvovao u seksualnom zlostavljanju žena u štabu.

OPTUŽBE

Ovo su samo neke od optužbi i svjedočenja koje su teretile zlikovca iz Foče.

Kunarac je tri žene odveo u hotel "Zelengora". Svjedokinja  je odbila da ide i Dragoljub Kunarac ju je udario nogom i odvukao napolje. U hotelu "Zelengora", svjedokinju su stavili u zasebnu sobu gdje su je silovali Dragoljub Kunarac i Zoran Vuković. Oba počinitelja su joj rekla da će roditi srpsku djecu.

U dva navrata Dragoljub Kunarac odveo je oštećenu u crnogorski štab u naselju Aladža znajući da bi tamo mogla biti seksualno zlostavljana. U oba slučaja tamo su bila dva crnogorska vojnika koja su oštećenu silovala.

Među muškarcima koji su često seksualno zlostavljali FWS-87 u "Partizanu" bili su Janko Janjić, Gojko Janković i Dragoljub Kunarac. Zbog čestih seksualnih zlostavljanja za vrijeme zatočeništva u "Partizanu", svjedokinja je postala suicidalna.

Zločinac Dragoljub Kunarac je najmanje pet puta odvodio svjedokinje u svoj štab u naselju Aladža u ulici Osmana Đikića br. 16, gdje je bila smještena grupa crnogorskih vojnika. Dragoljub Kunarac komandovao je tim vojnicima. Sredinom jula 1992, svjedokinje su prvi put dovedene u tu kuću. Kada su stigle u štab, tamo je čekala grupa vojnika. Dragoljub Kunarac odveo je svjedokinju u zasebnu sobu i tamo je seksualno zlostavljao, dok je ostala zajedno sa ostalim crnogorskim vojnicima. Tokom približno tri sata svjedokinju je grupno silovalo oko 15 vojnika. Seksualno su je zlostavljali na sve moguće načine. Za vrijeme seksualnog zlostavljanja, jedan vojnik je izvadio nož i prijetio da će joj odrezati dojku, ali ga je u tome spriječio drugi vojnik.

PRESUDA

Ratni zločinac Dragoljub Kunarac zvani “Žaga” i “Dragan” od 12. decembra 2002. godine se nalazi u Njemačkoj na izdržavanju zatvorske kazne po presudi Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), a Tužilaštvo BiH ga po tri tačke optužnice tereti za zločine protiv čovječnosti.

Kunarac je 1998. uhapšen i prebačen u Haag, gdje je osuđen na 28 godina zatvora za više silovanja u Foči, te za porobljavanje dvije žene koje je potpuno lišio kontrole nad njihovim životima i prema njima postupao kao prema svom vlasništvu.

Početkom februara 2017. godine, predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Theodor Meron je odbio molbu za prijevremeno puštanje Kunarca na slobodu.

“Iako je Kunarac izdržao dvije trećine svoje kazne na dan 1. novembra 2016, konkretne okolnosti njegovog predmeta, uključujući veliku težinu krivičnih djela, te činjenicu da Kunarac nije pokazao dovoljno znakova rehabilitacije, pretežu protiv njegovog prijevremenog puštanja na slobodu u ovoj fazi”, stoji u odluci sudije Merona.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...