HLADAN TUŠ ZA DODIKA: BiH se pridružila osudi poteza Rusije

Bosna i Hercegovina se, na sjednici Generalne skupštine UN-a, pridružila Izjavi Evropske unije o situaciji u Ukrajini, saznaje Srpskainfo.

  • Mini market

  • 23. Feb. 2022  23. Feb. 2022

  • 4

U Izjavi se, između ostalog, oštro osuđuje odluka predsjednika Rusije Vladimira Putina da prizna područja Donjeck i Lugansk u Ukrajini kao nezavisne republike i odluku o slanju ruskih trupa u ove oblasti.

Kako Srpskainfo saznaje, odluku da se Bosna i Hercegovina pridruži Izjavi dao je ambasador BiH u UN-u, Sven Alkalaj.

Podsjećamo, član državnog Predsjedništva Milorad Dodik danas je poručio da BiH u ovoj krizi treba da ostane neutralna.

Također, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 06. marta 2014. godine konsenzusom usvojilo Izjavu о pоlitičkој situаciјi u Ukrајini kao zvaničan stav države prema ovom pitanju. Tadašnji saziv Predsjedništva BiH činili su Nebojša Radmanović, Željko Komšić i Bakir Izetbegović. BiH je tada zauzela diplomatski stav.

“Prеdsјеdništvо Bоsnе i Hеrcеgоvinе izrаžаvа svoje оčеkivаnjе dа ćе sе dо rјеšеnjа nоvоnаstаlе krizе dоći mirnim i dеmоkrаtskim srеdstvimа, diјаlоgоm i pоlitičkim prеgоvоrimа izmеđu svih rеlеvаntnih strаnа, uz kоnstruktivnu pоdršku ciјеlе mеđunаrоdnе zајеdnicе, nа оpštеprihvаćеnim principimа mеđunаrоdnоg prаvа. Prеdsјеdništvо Bоsnе i Hеrcеgоvinе pružа punu pоdršku nаpоrimа u cilju prеvаzilаžеnjа trеnutnе situаciје i оdržаvanjа mirа i pоtrеbnе bezbjednosti. Prеdsјеdništvо Bоsnе i Hеrcеgоvinе pоzivа svе strаnе u spоru dа sе uzdržе оd upоtrеbе silе i hitnо оtpоčnu pоlitički diјаlоg zа rјеšavanjе nоvоnаstаlе situаciје u intеresu mirа, rеgiоnаlnе i glоbаlnе stаbilnоsti”, navodi se u odluci Predsjedništva iz 2014. godine.

Od tada, nije bilo zvanične promjene stava, no danas se mogu čuti različite izjave.

Bosna i Hercegovina pridružila se i Deklaraciji Evropske unije o Krimu u kojoj se “osuđuje nelegitimni referendum i nezakonita aneksija Krima i Sevastopolja”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...