STOMATOLOZI DRASTIČNO PODIGLI CIJENE: Odlazak kod zubara postaje luksuz...

Za građane je poskupljenje stomatoloških usluga još jedan udarac na ionako osiromašeni kućni budžet. Za mnoge odlazak kod zubara postaje luksuz.

  • Ekonomija

  • 24. Feb. 2022  

  • 1

Talasu poskupljenja pridružili su se i stomatolozi. U stomatološkim ordinacijama širom Republike Srpske veće su cijene usluga. Stomatolozi kao glavni razlog skoka cijena navode poskupljenje materijala i opreme.

Stomatolozi u Republici Srpskoj od početka godine podigli su cijene za 20 odsto. Otežan rad u uslovima pandemije prinudio ih je na ovaj korak, kažu u Komori doktora stomatologije entiteta. 

"Dogovor između stomatologa, pogotovo banjalučke regije bio je da se cijene otprilike nekih 20 do 30 odsto povećaju. I dentalne kuće od kojih mi kupujemo stomatološke materijale, povećale su cijene čak do 40 ili 50 odsto", kaže Saša Dabić, predsjednik Komore doktora stomatologije Republike Srpske.

Trenutno se radi na definisanju obavezne minimalne cijene usluga, čije se usvajanje očekuje do maja. Iako ima odstupanja, u većini  stomatoloških ordinacija vađenje zuba je deset maraka skuplje, pa sada iznosi 30 KM za stalni, a 20 KM za mliječni zub. 

"Ja sam u privatnom poslu, u privatnoj ambulanti već 16 godina i cijene se od tad nisu mijenjale", navodi Dabić.

Za građane je poskupljenje stomatoloških usluga još jedan udarac na ionako osiromašeni kućni budžet. Za mnoge odlazak kod zubara postaje luksuz.

"'Povadio sam zube, povadio, nemam više šta...';

'Sve je poskupjelo, šta ću...';

'Samo što moram, što me zaboli, pa šta ću...”;

'Mi od penzijice, ne mogu ni na kafu...';

'Ja upravo sad idem kod zubara, idem da mi uzme mjeru, ali ne znam za cijenu'", kažu anketirani građani.

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...