"MOJE MISLI SU S UKRAJINSKIM NARODOM": Angela Merkel oštro osudila napad na Ukrajinu

Izrazila je punu podršku naporima vlade njezinog nasljednika Olafa Scholza (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) da zajednički s Europskom unijom, SAD-om, partnerima u grupi G7 i NATO-u pruže otpor napadu predsjednika Putina.

  • Svijet

  • 25. Feb. 2022  25. Feb. 2022

  • 4

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel oštro je osudila ruski napad na Ukrajinu i dala punu podršku aktualnom kancelaru Olafu Scholzu u njegovim nastojanjima da zaustavi akciju Vladimira Putina.

"Moje misli su s ukrajinskim narodom"

"Ovaj agresivni rat Rusije predstavlja duboku prekretnicu u povijesti Europe nakon Drugog svjetskog rata. Za ovu eklatantnu povredu međunarodnog prava nema nikakvog opravdanja i ja ju najoštrije osuđujem", rekla je Merkel. Kazala je kako u ovom trenutku suosjeća s ukrajinskim narodom i njegovim vodstvom.

"Moje misli i solidarnost u ovim groznim trenucima su s ukrajinskim narodom i vladom predsjednika Volodimira Zelenskija", rekla je bivša njemačka kancelarka.

Izrazila je punu podršku naporima vlade njezinog nasljednika Olafa Scholza (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) da zajednički s Europskom unijom, SAD-om, partnerima u grupi G7 i NATO-u pruže otpor napadu predsjednika Putina.

Merkel je zabrinuta

"Sa zabrinutošću pratim razvoj događaja", rekla je Merkel. On je dodala kako ovaj put, za razliku od 2014. kada je, u vrijeme dok je ona bila kancelarka, Putin okupirao Krim, ovaj napad pogađa čitavu Ukrajinu, navodi Hina.

Merkel se u prošlosti zalagala za održavanje dijaloga s Moskvom te je isto tako podržavala pirvredni projekt plinovoda Sjeverni tok 2. Od odlaska u mirovinu početkom decembra Merkel izbjegava izjašnjavati se o aktualnim temama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...