ŠEF EVROPSKE UNIJE U BIH BEZ DILEME: "BiH mora da usaglasi stavove sa EU o Ukrajini"

Ističe da se trenutno ne vidi prelijevanje krize na Balkan, ali da je potrebno pažljivo planirati.

  • Politika

  • 28. Feb. 2022  28. Feb. 2022

  • 9

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler, u intervjuu za "Nezavisne novine" rekao je da Evropska unija želi da BiH usaglasi stav s EU kada je u pitanju vanjska politika prema Ukrajini.

"Vaša zemlja je aplicirala za članstvo u EU i zato se od vas očekuje da usaglasite vašu vanjsku politiku s vanjskom politikom EU. Zato tražimo od BiH da se pridruži poziciji EU", rekao je Sattler.

Sattler ističe da je napad Rusije na Ukrajinu "varvarski napad na suverenu zemlju, napad bez presedana na međunarodno pravo i međunarodni poredak, ali i na evropsku bezbjednost".

"Ovo je nečuveno. Vidimo i jasnu reakciju najvišeg evropskog rukovodstva i šefova država i vlada zemalja članica. Svi oni osuđuju to što se dešava i izražavaju solidarnost s Ukrajinom. Također, uslijedile su i veoma žestoke sankcije protiv onih koji su sve ovo prouzrokovali, a to je Ruska Federacija", naveo je diplomat.

Ističe da se trenutno ne vidi prelijevanje krize na Balkan, ali da je potrebno pažljivo planirati.

"To je dio objašnjenja zašto smo praktično udvostručili broj vojnika EUFOR-a u BiH sa 600 na 1.100 ljudi. Mislim da je to pravi signal u pravo vrijeme. Ovu odluku donijeli smo iz predostrožnosti zato što ne vidimo nikakvu trenutnu prijetnju, ali signal je došao u pravo vrijeme", objasnio je Sattler, prenosi Fena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...