PROFESOR PRELJEVIĆ OTVORENO: "Probosanski politički faktor mora zatražiti ubrzano učlanjenje u NATO i EU"

Predsjedništvo BiH nema jedinstven stav. Željko Komšić i Šefik Džaferović oštro su osudili napad Rusije na Ukrajinu, dok Milorad Dodik ponavlja da je BiH neutralna i da neće zauzimati strane.

  • Mini market

  • 28. Feb. 2022  28. Feb. 2022

  • 7

Stav Srbije o podršci teritorijalnom integritetu u suverenitetu Ukrajini ali bez sankcija Rusiji, nije imao političkog i strateškog odjeka u BiH.

Odluke oko ovog pitanja, jasno je, mogu odrediti jasne stvari i unutar BiH. 

Predsjedništvo BiH nema jedinstven stav. Željko Komšić i Šefik Džaferović oštro su osudili napad Rusije na Ukrajinu, dok Milorad Dodik ponavlja da je BiH neutralna i da neće zauzimati strane.

I više nego jasno da Zapad prepozna ruske igrače u BiH. To što ne postoji konsenzus, nije prepreka da probosanske snage unutar BiH rade posao zbog budućnosti BiH, koja mora biti dio euroatlantskog pakta.

Profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Vahidin Preljević upravo tako i vidi trenutnu situaciju.

„Probosanski politički faktor mora zajednički od svih relevantnih činilaca na Zapadu zatražiti ubrzano učlanjenje u NATO i EU. Izvršiti jak pritisak u tom pravcu. Sad je historijski trenutak, sad su vrata odškrinuta, inače ćemo još dugo tavoriti u sivoj zoni Hladnog rata“, istakao je Preljević za nap.ba.

Inače, u kojoj mjeri se dešavanja u Ukrajini odnose i na BiH, najbolje govori podatak o najavljenom kontingentu rezervnih snaga EUFOR-a, koje su trenutno stacionirane izvan BiH. 

U narednim danima bi njih oko 500 trebali biti raspoređeni u zemlji kao pojačanje postojećim snagama. Iz EUFOR-a su ranije saopćili da bi pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnom nivou mogla potencijalno dovesti do nestabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...