MILANOVIĆ RAZGOVARAO S DODIKOM: "Predstavnici RS trebaju se vratiti u institucije BiH!"

Novinska agencija Srna piše da se Dodik zahvalio Milanoviću na inicijativi da se BiH dodijeli kandidatski status. Također se navodi Dodikova poruka Milanoviću kako je Republika Srpska posvećena miru i poštovanju Dejtonskog sporazuma. 

  • Politika

  • 03. Mar. 2022  03. Mar. 2022

  • 6

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović razgovarao je danas telefonom s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, priopćili su iz Ureda hrvatskog predsjednika. 

Predsjednik Milanović ukazao mu je na potrebu da se u postojećoj situaciji, nakon ruske agresije na Ukrajinu, rješavanju problema u Bosni i Hercegovini mora prići na odgovoran i trezven način koji će jamčiti mir i stabilnost u regiji. U tom kontekstu, pozvao ga je i da se predstavnici Republike Srpske vrate u institucije Bosne i Hercegovine smatrajući da je to najbolji način za nastavak ozbiljnih i važnih razgovora koji čekaju predstavnike sva tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine. 

Predsjednik Milanović informirao je u razgovoru Milorada Dodika i o svojoj inicijativi da se Bosni i Hercegovini, kao i Ukrajini, dade status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji što je prije moguće, a u cilju sprječavanja širenja krize na zemlje jugoistoka Europe - stoji u saopćenju kebineta Zorana Milanovića. 

Novinska agencija Srna piše da se Dodik zahvalio Milanoviću na inicijativi da se BiH dodijeli kandidatski status. Također se navodi Dodikova poruka Milanoviću kako je Republika Srpska posvećena miru i poštovanju Dejtonskog sporazuma. 

Navodi se također, da je Dodik objasnio je hrvatskom predsjednku da predstavnici Republike Srpske nisu napustili zajedničke institucije, ali da su neki drugi u BiH napustili i Ustav i načine odlučivanja koje propisuje Ustav BiH. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...