"SB" NA LICU MJESTA: Počela sjednica Predstavničkog doma PSBiH o stanju u Ukrajini, ne prisustvuju poslanici iz RS-a (FOTO)

Tokom rasprave bit će razmatrano poduzimanje konkretnih mjera s ciljem pružanja pomoći Ukrajini i njenim građanima.

  • Vijesti

  • 04. Mar. 2022  04. Mar. 2022

  • 1

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj bi se trebalo raspravljati o postupanju bh. institucija o pitanju agresije Ruske Federacije na Ukrajinu počela je danas u Sarajevu, ali joj ne prisustvuju poslanici iz Republike Srpske iako postoji kvorum za rad.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sazvao je za danas ovu sjednicu pojašnjavajući da joj prisustvuje 29 poslanika što je dovoljno za kvorum.

Kako je predloženo dnevnim redom, tokom rasprave bit će razmatrano poduzimanje konkretnih mjera s ciljem pružanja pomoći Ukrajini i njenim građanima.

Kako se navodi u obrazloženju te jedine tačke dnevnog reda ovosedmične sjednice, Ruska Federacija počela je 24. februara 2022. godine oružanu agresiju protiv Ukrajine, suverene države članice Ujedinjenih nacija te je u protekla četiri dana zauzela određena područja Ukrajine.

"To je rezultiralo značajnim ljudskim žrtvama, uključujući civilno stanovništvo. Sve države članice Evropske unije osudile su agresiju, te su poduzele brojne konkretne mjere, uključujući zabranu letova preko svojih teritorija za avione Ruske Federacije", pojašnjeno je.

Napomenuto je i da su protiv najviših zvaničnika Ruske Federacije uvedene sankcije poput isključivanje određenih finansijskih institucija sa sjedištem u Ruskoj Federaciji iz međunarodnog platnog prometa, a poduzete su i mjere za dostavu humanitarne, vojne, medicinske i druge pomoći Ukrajini, te brojni drugi konkretni potezi.

"Bosna i Hercegovina je trenutno jedna od rijetkih evropskih država koja je agresiju osudila, ali još uvijek nije poduzela ovakve konkretne poteze, te je neophodno da Predstavnički dom održi hitnu sjednicu kako bi naložili Vijeću ministara BiH da poduzme određene mjere", navodi se u zahtjevu za sazivanje hitne sjednice Doma, navodi Fena.

Zahtjev za sazivanje sjednice su, osim predsjedavajućeg Zvizdića, uputili i poslanici Naše stranke Predrag Kojović, Mirjana Mariković-Lepić i Damir Arnaut, poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez te poslanica Nezavisnog bloka Aida Baručija.

Zastupnici iz RS-a ne prisustvuju sjednici.

Reporter "Slobodne Bosne" je bio na licu mjesta, fotografije pogledajte u našoj galeriji!

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...