NESLAVAN EPILOG SJEDNICE PREDSTAVNIČKOG DOMA PARLAMENTA BiH O UKRAJINI: Postoji opća, ali ne i entitetska većina

Opću podršku dobio je i zaključak Borjane Krišto koja traži prihvatanje i usvajanje rezoluciju EP-a i UN-a o Ukrajini.

  • Vijesti

  • 04. Mar. 2022  04. Mar. 2022

  • 5

Postoji opća, ali ne i entitetska većina za sve zaključke o kojima su se izjašnjavali danas prisutni zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine. Podsjetimo, na hitnoj sjednici se raspravljalo o stiuaciji u Ukrajini i odgovoru bh. institucija na istu.

U drugi krug glasanja idu zaključci:

– zastupnice Edite Đapo, za suspenziju Ruske Federacije iz Vijeća za provedbu mira u BiH,

– predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH, Denisa Zvizdića koji predlaže da se iz budžeta izdvoji iznos od 250.000 eura za pomoć građanima Ukrajine,

– zastupnika Jasmina Emrić koji je u tri zaključka od Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara, entitetskih vlada, gradovi i drugi nivoi vlasti, zatražio da u skladu s mogućnostima pomognu građanima Ukrajine,

– I prijedlog SDA, Rezolucije o osudi agresije na Ukrajinu koji ima opću, ali ne entitesku većinu.

Zastupnici Damir Arnaut, Peđa Kojović i Mirjana Marinković-Lepić u zaključku koji je dobio opću, ali ne enitetsku podršku, traže da se bezvizni boravak državljanima Ukrajine sa 30 produži na 90 dana, da im se omogući ulazak u BiH bez lične karte, dok se za ruske državljane kao i diplomate traži ukidanje bezviznog režima, za nosioce diplomatskog pasoša. Naglašava se mogućnost i špijunskog djelovanja agenata Putinovog režima. U Zaključku se traži i osiguranje hitna medicinska pomoć civilima Ukrajine, za što se zadužuje Vijeće ministara.

Opću podršku dobio je i zaključak Borjane Krišto koja traži prihvatanje i usvajanje rezoluciju EP-a i UN-a o Ukrajini.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...