BIVŠI AMBASADOR HRVATSKE U RUSIJI: "Amerikanci poručuju Ukrajincima – sami morate..."

‘Mi ćemo vam na sve moguće načine pomoći, osim onako kako bi bilo najefikasnije – direktno se suprotstaviti ruskoj invaziji; to je poruka SAD-a i NATO-a Ukrajini’, tvrdi Božo Kovačević.

  • Regija

  • 05. Mar. 2022  

  • 0

Bivši ambasador Hrvatske u Rusiji, Božo Kovačević kaže da je svrha posjete Antonyja Blinkena Poljskoj i Evropi učvršćivanje položaja SAD-a kao garanta sigurnosti Evrope i kao ključne države u NATO-u.

“Poruka Kremlju je: ‘Budite bez brige, mi nećemo izravno intervenirati u Ukrajini’, a poruka evropskim saveznicima, osobito zemljama na granici sa Rusijom: ‘U potpunosti jamčimo vašu sigurnost'”, smatra Kovačević.

Kaže za Al Jazeeru da je za Ukrajinu ta poruka loša, jer znači “Ukrajinci, sami morate pobijediti u tom ratu. Mi ćemo vam na sve moguće načine pomoći, osim onako kako bi bilo najučinkovitije, a to je izravno se suprotstaviti ruskoj invaziji”.

Kovačević smatra da NATO i SAD “ne žele riskirati propast svijeta”, nakon ruskih prijetnji nuklearnim oružjem. Kaže i da “Zapad lidera Rusije Vladimira Putina više ne smatra vjerodostojnim partnerom u međunarodnim odnosima i da će njegova uloga ubuduće, osim nasilnika, biti svedena na nulu”.

(

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...