STRUČNJAK ZA SIGURNOST GORDAN AKRAP: "Rusiji ne ide dobro, nije uspjela u cijelom svom strateškom cilju, traži se izlazna strategija"

Stručnjak za sigurnost s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba Gordan Akrap rekao je u gostovanju na HRT-u kako je ruski predsjednik Vladimir Putin pogriješio što je napao Ukrajinu jer bi sigurno dobio puno više u pregovorima da nije bilo tog napada.

  • Svijet

  • 07. Mar. 2022  07. Mar. 2022

  • 0

Rat u Ukrajini odnosi sve više civilnih žrtava, propadaju evakuacije građana, ruske snage opkoljavaju sve više gradova kojima prijeti humanitarna katastrofa.

Dok jedan od ukrajinskih pregovarača poručuje da su otvoreni za model po kojemu Ukrajina ne ulazi u NATO, ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da će svoje ciljeve u Ukrajini postići ili pregovorima ili ratom.

Stručnjak za sigurnost s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba Gordan Akrap rekao je u gostovanju na HRT-u kako je ruski predsjednik Vladimir Putin pogriješio što je napao Ukrajinu jer bi sigurno dobio puno više u pregovorima da nije bilo tog napada.

"Ono što se sada vidi je traženje određene izlazne strategije. Rusiji ne ide dobro, Rusija nije uspjela u cijelom svom strateškom cilju da preuzme Kijev i postavi svoju marionetsku vladu. I da nastavi daljnji prodor te da okupira Ukrajinu i zauzme njezin teritorij", poručio je Akrap.

Sada je samo pitanje što Putin stvarno želi. Akrap je naglasio kako do kompromisa mora doći i da sukob u jednom trenutku mora stati.

Politolog Siniša Kuko istaknuo je kako je dobro što su Ukrajinci spremni razgovarati o tome da budu nesvrstani, odnosno neutralni što se tiče NATO-a.

"Bilo bi dobro da se o toj neutralnosti razgovaralo i prije. Da se postigao jedan međunarodni konsenzus, da se postigla neutralnost Ukrajine", dodao je Kuko.

Naglasio je kako vjeruje da će Rusi zauzeti jug Ukrajine, a Zapad treba nastaviti pomagati Ukrajincima. Do mirovnog sporazuma trebalo bi doći, ali bit će sigurno dosta zahtjeva.

Kuko vjeruje da će Ukrajina morati učiniti značajne teritorijalne ustupke kako bi došlo do sporazuma.

Akrap misli da obje strane trebaju napraviti ustupke i ne vjeruje da će pristati na veliki ustupak svoga teritorija.

Akrap je dodao kako vjeruje da će Rusi tražiti pregovore jer se Ukrajinci dobro brane. Rusi su spremni iz nemoći učiniti mnoge zločine. Akrap misli da bi Kina mogla biti strateški pregovarač oko prekida sukoba.

Putin je dao naredbu da se sastavi popis svih zemalja koje su pomagale Ukrajini.

"Treba prijetnje ignorirati, svi vjeruju da neće doći do nuklearnog rata", rekao je Kuko.

Akrap je istaknuo da Rusija ne može napraviti ništa, pogotovo prema Zapadu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...