PUTIN SE OBRATIO NACIJI: Prijetio Zapadu zbog firmi koje su se odlučile privremeno povući iz Rusije...

"Naći ćemo legalan način da to učinimo", rekao je još Putin

  • Ekonomija

  • 10. Mar. 2022  10. Mar. 2022

  • 3

Ruski predsjednik Vladimir Putin je na sastanku s članovima vlade koji su uživo prenosile državne televizije građanima Rusije poručio, u vezi sa zapadnim sankcijama, da nema ničega što on i vlada ne mogu riješiti, a građanima Zapada da ne krive Rusiju za rast cijena. No pomalo je ispod radara prošla prijetnja koju je uputio Zapadu oko kompanija koje su se odlučile privremeno povući iz Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

"Naći ćemo legalan način da to učinimo"

Putin je tako potvrdio da Rusija razmatra nacionalizaciju zapadnih kompanija koje su prekinule poslovanje u Rusiji, nakon što je vladajuća ruska stranka Jedinstvena Rusija jučer u javnost pustila informaciju da se kreće u nacionalizaciju firmi koje se povlače iz Rusije.

Putin je na sastanku s vladom rekao da ruska vlada može preuzeti imovinu stranih kompanija koje se povlače iz Rusije.

"Što se tiče onih koji će prekinuti svoje poslovanje, moramo djelovati odlučno i ni u kojem slučaju ne smijemo dozvoliti da dođe do štete lokalnim dobavljačima, ruskim dobavljačima. Nužno je uvesti vanjsku upravu, kako je premijer i predložio, i onda te kompanije predati onima koji žele raditi. Imamo dovoljno zakonskih i tržišnih alata za to", rekao je Putin, prenosi ruska agencija Tass.

"Naći ćemo legalan način da to učinimo", rekao je još Putin, prenosi BBC.

Kako Rusija planira nacionalizirati zapadne kompanije

Vladajuća Jedinstvena Rusija jučer je objavila da je vladin odbor odobrio prvi korak prema nacionalizaciji imovine inozemnih kompanija koje su napustile zemlju nakon uvođenja sankcija zbog invazije na Ukrajinu. Stranka je priopćila kako je odbor podržao zakon koji omogućava kompanijama koje su 25 posto ili više u vlasništvu stranaca iz "neprijateljskih država" da dobiju vanjsko upravljanje.

"To će spriječiti bankrote i spasiti radna mjesta", stoji u priopćenju.

Jedinstvena Rusija tvrdi da u prijedlogu zakona stoji da kompanije koje su najavile odlazak iz Rusije mogu odbiti vanjsko upravljanje ako unutar pet dana nastave svoje aktivnosti ili prodaju svoje udjele, s uvjetom da se održe poslovanje i zaposlenici. Ako to ne učine, sud će imenovati privremenu upravu na tri mjeseca, nakon što udjeli nove organizacije budu stavljeni na aukciju, a stara će biti likvidirana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...