JEZIV EKSPERIMENT NAD DJECOM; DANSKA PREMIJERKA U SUZAMA: "Ono čemu ste bili izloženi bilo je pogrešno, neljudski, nerazumno i bezdušno"

Djeca su se trebala vratiti na Grenland i postati dio nove elite koja govori danski te tako pomoći u moderniziranju inuitske populacije arktičkog otoka.

  • Hronika

  • 10. Mar. 2022  10. Mar. 2022

  • 1

Danska premijerka Mette Frederiksen u srijedu se ispričala šestero živih žrtava strašnog društvenog eksperimenta iz 1950-ih. U njemu je 22 grenlandske djece oduzeto iz porodica i poslano u Dansku kako bi se integriralo u dansko društvo, piše New York Post.

Inuitska djeca imala su između četiri i devet godina kada su 1951. poslana u Dansku, tada kolonijalnu silu, kako bi ih pokušali preodgojiti u “malene Dance”.

Djeca su se trebala vratiti na Grenland i postati dio nove elite koja govori danski te tako pomoći u moderniziranju inuitske populacije arktičkog otoka.

Eksperiment je bio dio širih pokušaja Danske da uvjeri Ujedinjene narode da je Grenland, danska kolonija do 1953., bio integrirani dio Danske.

Danska i druge kolonijalne sile obavezale su se da će raditi na dekolonizaciji kada su se 1945. pridružile UN-u.

“Vaše su nas priče duboko dirnule i zato Danska danas izgovara jedinu riječ koja je ispravna: Oprostite!”, rekla je Frederiksen okupljenima na ceremoniji u danskom Nacionalnom muzeju, među kojima je bilo i šestero preživjelih žrtava.

“Ono čemu ste bili izloženi bilo je pogrešno, neljudski, nerazumno i bezdušno”, rekla je danska premijerka koja se u jednom trenutku i rasplakala.

Djeca nikada nisu vraćena svojim porodicama, ili su ih posvojile danske porodice, ili su vraćeni na Grenland, kako bi ih smjestili u sirotište. Tamo su bili prisiljeni govoriti danski i imali su mali ili nikakav kontakt sa svojom porodicom i rodbinom.

“Naši roditelji su pristali na to, ali jedva da su bili svjesni na šta su pristali”,  rekla je Eva Illum koja je svojoj porodici oduzeta davne 1951. godine.

Ovaj užasni eksperiment bolna je tačka u odnosima Grenlanda i Danske.

“Ovo je dio naše zajedničke historije. Istina je izašla na vidjelo i to je istina na koju je bolno osvrnuti se”, rekao je premijer Grenlanda Mute Egede.

Velika većina od 57.000 ukupnog stanovništva Grenlanda su Inuiti, a njihova je zajednica raspoređena po najvećem sjevernoatlantskom otoku. Grenland je i dalje formalni dio Kraljevine Danske, ali je od tada stekao široku autonomiju i ima pravo proglasiti nezavisnost.

Frederiksen je u decembru 2020. poslala pisano izvinjenje, ali se u srijedu prvi put lično izvinula.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...