CHELSEA BEZ ROMANA ABRAMOVIČA: Tužan kraj velike plave epohe, evo šta su sve osvojili (FOTO)

Prije skoro 19 godina, Abramovič je kupio klub sa namjerom da ga učini jednim od najboljih na planeti - "Crveni kupuje plave", bio je jedan od naslova engleskih medija koji se pamti.

  • Sport

  • 12. Mar. 2022  12. Mar. 2022

  • 0

Davne 2003. je Roman Abramovič kupio Chelsea sa namjerom da ga učini jednim od najboljih na planeti - "Crveni kupuje plave", bio je jedan od naslova engleskih medija koji se pamti

On je sada ruski oligarh kojem su zatvorena vrata Velike Britanije, multimilijarder čija imovina je zamrznuta, ali niko Romanu Abramoviču ne može da ospori sve što je uradio i osvojio s Čelsijem od 2003. godine.

Gotovo dvije decenije kasnije, kada se Romanova misija završila prinudno zbog rata u Ukrajini, može da se kaže da je u toj namjeri u potpunosti uspio. Jer, na kraju krajeva, "plavci" su u ovom momentu zvanično prvaci Evrope i svijeta...

Šta je obilježilo Romanov boravak na "Stamford bridžu"? Bilo je svega, nelogičnih odluka sa menadžerima, nerezonskog trošenja novca, ali i mnogo, mnogo uspjeha...

Početak ere: Dolazak Mourinha

Kada je Abramovič u junu 2003. stigao u Chelsea menadžer je bio Claudio Ranieri. Italijan je u startu dobio podršku i veliki novac za pojačanja, ali je na klupi izdržao samo sezonu.

I onda - nova era Chelseaja je mogla da počne sa Jose Mourinhom. Abramovič je želio najboljeg, u tom momentu je najboljeg i doveo...

"Nemojte da mislite da sam arogantan. Ali, ja sam evropski šampion i mislim da sam poseban", obratio se Mourinho engleskim novinarima na predstavljanju.

Bila je to, naravno, kombinacija arogancije i posebnosti, Mourinho je uz nesebičnu podršku Abramoviča postavio Chelsea na vrh Premijer lige.

alt

John Terry, Eiður Guðjohnsen, Roman Abramovič i Frank Lampard sa titulom (Foto: Reuters)

Osvojene su dvije titule, dva Liga kupa, te FA kup i Community Shield za tri godine, jedino što je kvarilo utisak je kampanja u Ligi šampiona. Chelsea nije uspijevao, krajnji domet je bio polufinale - dva ispadanja od Liverpoola...

Četvrta Mourinhova sezona na klupi je završena već u septembru nakon serije slabih rezultata i tada se najbolje vidjelo ko je i kakav je Abramovič - bez ikakvih emocija, neki bi rekli i sujetan, spreman da uradi sve suprotno od onog što očekuju javnost, navijači, pa i sami igrači...

Mourinho je tada bio nedodirljiv, makar se tako činilo - za sve sem za onog čijom je zaslugom i došao u Chelsea.

Avram Grant, Terryjevo klizanje u Moskvi, Carlo Ancelotti...

Mourinha je u Londonu naslijedio čovjek kojeg praktično nije znao niko - Izraelac Avram Grant, za kojeg je kasnije moglo da se pročita da je došao u Chelsea samo zato što je saradnik menadžera Pinija Zahavija, inače velikog Abramovičevog prijatelja.

Kako god, Grant je sa "plavcima" došao na korak od trofeja u Ligi šampiona - u sezoni 2007/08. je igrao finale protiv Manchester Uniteda, izgubio ga je u penal seriji.

Pamte svi klizanje Johnna Terryja pri šutu, da je tada pogodio u Moskvi titula bi stigla na "Stamford", a ne u vitrine na "Old traffordu".

Tri dana kasnije, otišao je i Grant, koji je odbio da ostane u klubu i postane direktor, ali je više puta ponovio da mu Roman ostaje prijatelj za čitav život.

alt

(Foto: Reuters)

Prvu duplu krunu je Chelsea osvojio sa Carlom Ancelottijem na klupi u sezoni 2009/10.

Do titule je stigao dominantno, sa 103 data gola, potom je u finalu FA kupa bio bolji od Portsmoutha na "Wembleyu".

Mrlja je i te godine ostala Liga šampiona, Romanova opsesija, jer je Chelsea stao već u osmini finala kada je bolji bio Mourinhov Inter, kasnije prvak Evrope.

Evropska slava

Sezona 2011/12 će ostati upamćena kao jedna od najčudnijih ikada, ne samo kada je u pitanju historija Chelseja.

Na klupu je stigao André Villas-Boas, Portu je čak i plaćeno obeštećenje, ali se Portugalac nije proslavio.

Izdržao je do marta kada je mjesto menadžera pripalo njegovom dotadašnjem pomoćniku Robertu di Matteu.

I dogodilo se čudo - Chelsea je eliminisao Napoli u osmini finala Lige šampiona (slavio je 4:1 u Napulju poslije poraza od 3:1 u Londonu) i bio je to razlog da navijači vjeruju da su uz Di Matea svi fudbalski bogovi...

A 19. maj je donio jedini pehar koji je Romana zanimao od prvog dana kada je stigao - Chelsea je preko Bajerna u finalu u Minhenu, i to na penale, postao prvak Evrope.

alt

Prva titula Lige prvaka za Chelsea (Foto: Reuters)

Šest mjeseci kasnije - došao je momenat i za smjenu Di Mattea. Nakon Chelseaja je radio još samo u Schalkeu i Aston Villi, bez posla je od 2016. godine...

Di Matteo je zamijenjen Rafaelom Benítezom, koji je donio trofej u Ligi Evrope 2013.

Opet Mourinho, pečat Italijana i Lampard

Jose Mourinho je bio na klupi Chelseaja i od juna 2013. do decembra 2015, za to vrijeme je osvojio titulu i Liga kup u Engleskoj.

Trofej šampiona je kasnije donio i Antonio Conte (2017), da bi 2019. Chelsea sa Maurizijom Sarrijem osvojio Ligu Evrope.

Time je Chelsea spasao sezonu plasmanom u Ligu šampiona, ali Sarri nije mogao da sačuva posao. Stigao je legendarni vezista i bivši kapiten Frank Lampard.

Zbog kazne od strane FIFA Chelsea nije mogao da dovodi pojačanja, pa je Lampard dao šansu mladim snagama iz akademije - Masonu Mountu, Tammy Abrahamu, Reece Jamesu, Fikayu Tomoriju, Billyju Gilmouru...

Bio je na klupi od jula 2019. do januara 2021, zamijenio ga je Thomas Tuchel i donio drugu titulu u Ligi šampiona. Chelsea je u finalu savladao Manchester City, nedavno je pokorio i svijet.

alt

Druga titula Lige prvaka za Chelsea (Foto: Reuters)

Ispostavilo se da je to posljednji trofej u Abramovičevoj eri. Sada niko ne zna kako će završiti sezonu.

"Sve dok imamo dovoljno dresova i dok je autobus pun goriva doći ćemo na utakmicu i biti konkurenti. Kada dođe velika oluja - ukopate se, držite se zajedno i ostanete jaki. A poruke mira nikada ne mogu da budu pogrešne", rekao je Tuchel.

21

trofej je osvojio Chelsea u eri Romana Abramoviča koja je počela na ljeto 2003. godine. Londonski klub ima po pet pehara u Premijer ligi i FA kupu, tri u Liga kupu, po dvije Lige šampiona, Lige Evrope, Community shield, Svjetsko klupsko prvenstvo i Superkup Evrope

13

menadžera je prošlo kroz Chelsea od kada je u klubu Abramovič. Počelo je sa Clauidjem Ranierijem, u dva navrata su tu bili Jose Mourinho i Guus Hiddink, a "plavce" su vodili i Avram Grant, Luiz Felipe Scolari, Carlo Ancelotti, Andre Villas Boas, Roberto di Matteo, Rafael Benitez, Antonio Conte, Maurizio Sarri, Frank Lampard i Tomas Tuchel.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...