NADZIRAO IH EUFOR: Ravnogorci u "Draževini" odali počast Draži Mihailoviću bez postrojavanja u centru grada (VIDEO)

Sladojević je kazao kako je sve Ravnogorce obavijestio o zabrani javnog okupljanja od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, te kako su oni uvijek do sada i poštovali zakone i naredbe.

  • Vijesti

  • 13. Mar. 2022  13. Mar. 2022

  • 6

Pripadnici ravnogorskih pokreta iz Bosne i Hercegovine i Srbije i njihovi simpatizeri obilježili su u "Draževini" stradanje Dragoljuba Draže Mihajlovića i njegovih sljedbenika bez uniformi i postrojavanja u centru Višegrada uz nadzor pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske i mirovnih snaga EUFOR-a.

Nekoliko desetina sljedbenika ravnogorskih pokreta obilježili su 13. mart bez uobičajnog skupa u Višegradu i bez postrojavanja na Trgu palih boraca nakon što je takav skup zabranila policija, piše BIRN.

Parastos i polaganje cvijeća, te paljenje svijeća održano je u Dobrunskoj rijeci, poznatoj kao "Draževina" nadomak Višegrada, gdje je oko stotinu osoba u civilnoj odjeći došlo odati počast Dragoljubu Draži Mihajloviću, četničkom vođi osuđenom na smrt 1946. godine zbog veleizdaje i saradnje sa nacističkom Njemačkom. Njega je Viši sud u Beogradu rehabilitirao 2015. godine.

Predsjednik Ravnogorskog pokreta Republike Srpske Dušan Sladojević za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je kazao da je njima ovaj datum važan i da će ga uvijek obilježavati, na način kako im to nalaže vjera, molitvom i odavanjem počasti.

Teško mu je palo, kaže, što Mihailoviću nisu mogli odati počast na vojnički način jer je takvo okupljanje zabranilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Sladojević je kazao kako je sve Ravnogorce obavijestio o zabrani javnog okupljanja od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, te kako su oni uvijek do sada i poštovali zakone i naredbe.

Govoreći o uznemirenosti javnosti zbog njihovog okupljanja i posebno povratnika u Višegrad, Sladojević je za BIRN BiH, ali i tokom obraćanja Ravnogorcima kazao kako oni svojim načinom obilježavanja nikoga ne ugrožavaju, niti im je namjera nekoga uznemiriti.

Među prisutnima nitko nije nosio uniforme niti je pjevao pjesme, dok su određene osobe nosile kape s kokardama, majice s obilježjima, značke, dok su zastave bila stavljene na objekat pored Manastira gdje se obilježio parastos. Pripadnici MUP-a Republike Srpske pregledali su osobe koje su dolazile do manastira u "Draževini" te im nisu dozvoljavali unošenje obilježja, ali je ispred Manastira bio štand na kojem su posjetitelji mogli kupiti neke od obilježja.

Nakon parastosa ispred spomenika Mihailoviću, okupljeni su tri puta uzviknuli "ura" u znak podrške "Rusiji i pravoslavcima u Ukrajini". Sve vrijeme obilježavanja bilo je prisutno oko pet pripadnika EUFOR-a i više od deset pripadnika MUP-a RS-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...