BURNA DEBATA PRED KAMERAMA: „Ne želim balkanski politički primitivizam prenijeti u Evropsku uniju…“ (VIDEO)

Juratović smatra da svi akteri žele, prije svega, zadržati svoje stolice i svoju moć.

  • Politika

  • 15. Mar. 2022  15. Mar. 2022

  • 3

Gosti u studiju Federalne televizije bili su državni parlamentarci Dženan Đonlagić (DF) i Lazar Prodanović (SNSD), dok se uživo iz Njemačke javio zastupnik u Bundestagu Josip Juratović.

"Što se tiče Sjeverne Makedonije, ja sam mišljenja da se oko pitanja Sjeverne Makedonije radi o vjerodostojnosti EU", istakao je zastupnik SPD-a u Bundestagu Josip Juratović u Plenumu, te dodao:

"Ako je jedna zemlja ispunila, mora joj se dati šansa i mogućnost. Nažalost, imamo tipičan balkanski problem gdje jedna zemlja odlučuje, pa čak i ne jedna zemlja nego desničarska, radikalna stranka kojih je Balkan prepun i kojih je previše, odlučuje o budućnosti EU. Zato treba tu jednoglasnost ukinuti uvesti kvalificiranu većinu. Što se tiče BiH, možda neke stvari ispunjava. Ali ako budemo iskreni, kad vidimo sada koliko je natezanja oko Izbornog zakona, oko implementacije Sejdić-Finci što je temelj demokratskih vrijednosti EU, onda moram reći to je porazno, pogubno za politiku na terenu. Nije vjerodostojno da ta zemlja želi u EU, da političke elite žele u EU. Onda bi se drugačije ponašali. Ja sa tim elitama imam posla 16 godina. 16 godina priče, obećanja, glume, šta oni žele, kako bi oni to, pa onda se ne mogu dogovoriti, pa jedan drugome prebacuju krivicu."

Kaže da je totalno razočaran u BiH što se tiče nacionalno-političkih elita.

"Mi iz EU smo spremni i dobro je rečeno da nam je poslije Ukrajine jasno da se EU mora stabilizirati, odnosno Evropa i da su zemlje Zapadnog Balkana bitan faktor za mir i stabilnost. Ali ne po svaku cijenu. Nećemo gledati kroz prste. Ja ne želim balkansku situaciju i balkanski politički primitivizam prenijeti u EU. Njega imamo dosta i među nama. Mi imamo naše Orbane, naše Kačinskije, naše Janše, ne trebaju nam još dodatni."

Juratović smatra da svi akteri žele, prije svega, zadržati svoje stolice i svoju moć.

"Bilo bi mi drago da se demokrate umreže u BiH, u cijeloj regiji i da se traže demokratska rješenja kroz sve strukture. Susreo sam puno ljudi u BiH, u svim strankama, koji su pošteni, koji imaju poštene namjere, koji su ustavni patrioti BiH, a ne samo političari koji se bore za stolice. Kad bi se to prepoznalo i kad bi narod se uključio ozbiljno u procese, da se ne daju dijeliti po nacionalnim pripadnostima nego kao građani prije svega, traže zajednička rješenja u smislu konstruktivne politike za bolje zdravstvo, za bolju infrastrukturu, za bolja radna mjesta, za bolje plaće, za bilo šta bolje, ali zajedničko. Onda smo već jednom nogom u EU. EU nije nikakva filozofija, EU je zdrav razum na temeljima demokratskih vrijednosti koje se, prije svega, zasnivaju na pravu i slobodi svakog pojedinca", zaključio je Juratović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...