SVE JE GOTOVO ZA DVIJE MINUTE: Ukoliko ste naduti i imate lošu probavu, isprobajte ovaj trik…

Loša probava i nadutost često su rezultat nepravilne prehrane, prejedanja ili pak unosa hrane na koju ste osjetljivi.

  • Zdravlje

  • 15. Mar. 2022  15. Mar. 2022

  • 0

No probavne poteškoće mogu biti i posljedica pojačanog stresa i nervoze, kao i sjedilačkog načina života.

Ukoliko vas zadese takve tegobe, a nemate ništa pri ruci, isprobajte ovu jednostavnu 2-minutnu masažu abdomena.

Važno je i da pazite na dostatan unos tekućine tokom dana. Pijte najmanje 6-8 čaša vode na dan - to će potaknuti vašu crijevnu peristaltiku.

Masažom do bolje probave

Masaža abdomena pridonosi stvaranju topline i opuštanju trbušnih mišića. Ona će nježno potaknuti vašu probavu i riješiti vas nadutosti i zatvora.

Svaka masaža ima relaksirajući, opuštajući učinak, tako da će vam pomoći i u ublažavanju tjeskobe ili stresa, koji je još jedan od mogućih uzroka nadutosti.


Kako se izvodi masaža – korak po korak   


  1. Lezite na leđa, na krevet ili prostirku. Savijte koljena.
  2. Položite oba dlana, jedan uz drugi, na donji lijevi rub rebara tako da su vam prsti ispruženi prema trbuhu, odnosno zdjelici. Primijenite slabiji pritisak prstima u vaš abdomen. Zatim polako pomičite dlanove prema dolje, prema lijevom kuku. Tu se malo zaustavite.
  3. Nastavite tako da dlanove (s prstima prema dolje) pomičete preko trbuha prema desnom kuku. Ako masažu izvodite pravilno, dlanovima biste trebali prijeći preko pupka, a vrhovi prstiju bi vam trebali prolaziti tik iznad vrha zdjelice.
  4. Nemojte zaustavljati dah dok izvodite masažu. Dišite normalno. Kada dlanovima dođete do desnog kuka, također malo pauzirajte.
  5. Zatim pomičite dlanove prema gore, prema rubu desnih rebara. Tu također malo zastanite. Potom produžite dlanovima preko trbuha do lijeve strane rebara, početne pozicije.
  6. Ponovite nekoliko puta tako da dlanovima polako kružite u smjeru kazaljki na satu, a zatim to isto učinite u smjeru suprotnom od kazaljki sata. Tokom svakog ponavljanja možete malo pojačati pritisak prstima, no ne bi smjelo biti bolno ili neugodno.

Nemojte izvoditi ovu masažu ako ste trudni ili ste nedavno imali operaciju probavnih organa.

Također, neposredno prije masaže nemojte jesti tešku i začinjenu hranu ili piti vodu. Vodu je najbolje piti nakon masaže, i to u malim gutljajima.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...