NAKON TRI GODINE RADA: Najduži automobil na svijetu konačno je restauriran, pogledajte ga na djelu… (VIDEO)

Zbog velikih dimenzija Cadillacom su upravljala dvojica vozača, jedan se bavio uobičajenim poslovima, a drugi je upravljao kotačima na stražnjoj osovini – kako bi skretanja bila koliko toliko olakšana.

  • Auto

  • 15. Mar. 2022  15. Mar. 2022

  • 0

Američka 30,5 metara dugačka limuzina s 26 kotača, bazirana na Cadillac Eldoradu, službeno je najduži automobil na svijetu, član Guinnessove knjige rekorda.

alt

Ovu kompoziciju na kotačima konstruirao je početkom 90-ih godina kolekcionar Jay Ohberg, koji je automobil prikladno nazvao – The American Dream. San na kotačima napravljen je iz dva dijela, a dvije prostorije ne spajaju knauf ploče nego harmonika vrata, kako bi se osigurala elastičnost u zavojima. Zbog velikih dimenzija Cadillacom su upravljala dvojica vozača, jedan se bavio uobičajenim poslovima, a drugi je upravljao kotačima na stražnjoj osovini – kako bi skretanja bila koliko toliko olakšana.

alt

U Cadillac su ugrađena dva motora, pogon je samo na prednje kotače kako bi se izbjeglo kardansko vratilo.

Rekorder je bio u lošem stanju, vlasništvu je Dezerland Park Auto Museuma iz Orlanda (Florida), ali 2019. krenula je temeljita obnova… Obnovu je proveo entuzijast Michael Manning.

Trebalo je tri godine i preko 250.000 dolara, ali na kraju je automobilu vraćen stari sjaj. Manning, međutim, kaže da ova verzija automobila neće uskoro krenuti na cestu jer je preduga.

"Napravljen je da bude izložen", zaključio je Manning.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...