BURNO U CRNOJ GORI: Obilježavanjem Mladićevog rođendana krše Ustav, krivični i Zakon o javnom redu i miru...

Prvostepenu kaznu doživotnog zatvora potvrdilo mu je u junu prošle godine petočlano sudsko vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma, pri čemu se samo jedna sutkinja nije složila sa ostalih četvoro kolega.

  • Regija

  • 15. Mar. 2022  15. Mar. 2022

  • 1

Rođendanska čestitka osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću objavljena tokom vikenda na portalu In4s, izaziva i podstiče mržnju po osnovu nacionalne pripadnosti, a to je u Crnoj Gori zabranjeno i Ustavom i Krivičnim zakonikom i Zakonom o javnom redu i miru, ocijenila je za "Pobjedu" izvršna direktorica crnogoorske Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc-Prelević i naglasila da u toj organizaciji očekuju od državnog tužilaštva da reaguje u svakom takvom slučaju.

U čestitki na tom opskurnom portalu, sa naslovom „Jači od nepravde, veći od planine: Srećan rođendan, generale“ uz hvalospjev ratnom zločincu, kritikuje se „nezapamćena medijska haranga“ na njegov lik i djelo i veliča ono „što je za srpski narod uradio čovek i oficir, patriota i general“.

Gorjanc-Prelević podsjeća da je Ratka Mladića Haški tribunal pravosnažno osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida nad civilnim stanovništvom, zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja koje su izvršile srpske snage pod njegovom komandom u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Mladić je osuđen za genocid i progon, istrebljivanje, prisilno premještanje muslimanskog stanovništva sa područja Srebrenice tokom 1995. godine, za progon muslimana i Hrvata širom BiH, za ubijanje i terorisanje civila u Sarajevu, te za uzimanje službenika Ujedinjenih nacija kao talaca.

Prvostepenu kaznu doživotnog zatvora potvrdilo mu je u junu prošle godine petočlano sudsko vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma, pri čemu se samo jedna sutkinja nije složila sa ostalih četvoro kolega.

"Prema tome, neobjektivni hvalospjevi čovjeku osuđenom za teške zločine nad Bošnjacima i Hrvatima širom BiH, koji su potpuno lišeni saosjećanja prema hiljadama bespomoćnih, nevinih ljudi, koje je Mladić naredio da se likvidiraju u Srebrenici, Sarajevu i drugdje, naravno da izazivaju i podstiču mržnju po osnovu nacionalne pripadnosti. To je u Crnoj Gori zabranjeno i Ustavom, i Krivičnim zakonikom i Zakonom o javnom redu i miru. Očekujemo od državnog tužilaštva da reaguje u svakom takvom slučaju", kazala je Gorjanc-Prelević.

Obilježavanjem Mladićevog rođendana krše Ustav, krivični i Zakon o javnom redu i miru

Kako portal In4s u Crnoj Gori nije registrovan kao medij, a prema ranije saopćenim ocjenama Medijskog samoregulatornog tijela djeluje ilegalno i nezakonito, a i u prošlosti je sa njegovih stranica širen govor mržnje, pa čak i prijetnje smrću predsjedniku Hrvatske građanske inicijative Adrijanu Vuksanoviću, "Pobjeda" je uputila pitanja Osnovnom, Višem i Vrhovnom državnom tužilaštvu da li će, ili su do sada, preduzimali korake po tim pitanjima.

Ni iz jedne od ovih institucija nisu dobili nikakav odgovor, a istovjetan izostanak reakcije, odnosno potpuno ignorisanje pitanja, dobili smo i iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija Tamare Srzentić.

Osim najnovijeg slučaja direktnog kršenja crnogorskih zakona veličanjem ratnog zločinca, od početka ruske agresije na Ukrajinu In4s funkcioniše kao platforma za širenje ratne propagande Kremlja. Srzentić je početkom marta u saopćenju poručila da „ne smijemo dozvoliti da se u Crnoj Gori šire dezinformacije i propaganda kojom se pokušava opravdati napad na Ukrajinu“. U specijalnom izvještaju američkog State departmenta In4s je označen kao dio takozvanog propagandnog ekosistema ruske kampanje dezinformacija.

Prema tom izvještaju, In4s je partner medijske mreže Južni front (SouthFront), a među onima koji stoje iza većeg broja ruskih propagandnih medijskih stubova su imena nekih od aktera uključenih u pokušaj državnog udara u Crnoj Gori u oktobru 2016. poput Konstantina Malofejeva i Leonida Rešetnjikova.

Iako In4s-u u impresumu piše da je glavni i odgovornik urednik izvjesni Felix Savon, a podaci o vlasniku samog domena su skriveni uslugom zaštite privatnosti, za urednika portala slovi Gojko Raičević koji je tako nastupao u javnosti.

Raičević je i ovlašteno lice u istoimenoj nevladinoj organizaciji koja je osnovana još 2009. godine, a prema podacima iz registra NVO pored njega je među osnivačima i sadašnji rektor Univerziteta Crne Gore i predsjednik Matice srpske Vladimir Božović.

Božović važi za ključnog čovjeka ruskih i srpskih operacija sračunatih na pretvaranje Crne Gore u dio „srpskog sveta“, a njegov govor sa jedne konferencije u Beogradu iz 2015. godine dospio je u fokus javnosti nakon što je postao rektor Univerziteta.

U tom govoru Božović poručuje da je „kulturno osvajanje temeljnije“, te da je „najvitalniji proruski društveni organizam u Crnoj Gori Srpska pravoslavna crkva“.

"To je ogromni potencijal koji Rusija nije iskoristila. Ako Rusija želi Crnu Goru u zoni svog budućeg uticaja, mora uzeti aktivnije učešće u budućim političkim dešavanjima, a prije svega pokušaju da se zaštiti taj najvitalniji subjekt na koji se može osloniti, a to je SPC", kazao je tada Božović, piše "Pobjeda".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...