RUSIJA DANAS PODSJEĆA NA MILOŠEVIĆEVU SRBIJU 90-TIH: Evo ko će platiti najvišu cijenu rata u Ukrajini

Sjedinjene Države su uvele zabranu uvoza ruske nafte i plina, zamrznuta je imovine ruske centralne banke, strane kompanije brzo napuštaju ovu zemlju.

  • Ekonomija

  • 16. Mar. 2022  16. Mar. 2022

  • 1

Sutra će biti tri sedmice otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu. U međuvremenu, svijet je Rusiji vratio iznimno teškim sankcijama koje prijete potpunim urušavanjem ruske privrede. Sjedinjene Države su uvele zabranu uvoza ruske nafte i plina, zamrznuta je imovine ruske centralne banke, strane kompanije brzo napuštaju ovu zemlju.

Nije trebalo dugo čekati odgovor Rusije na sankcije. Nakon što je u presudi oko korištenja prava na lik Peppe Pig sudac Andrej Slavinski napisao kako su sankcije Rusiji opravdan razlog za kršenje autorskih prava, ruska vlada je izdala uredbu kojom se dopušta ljudima i preduzećima korištenje patentiranih izuma i industrijskog dizajna iz neprijateljskih zemalja bez dopuštenja i naknade. Na popisu neprijateljskih zemalja su uz SAD i EU i Velika Britanija, Australija, Novi Zeland, Tajvan, Švicarska i Japan.

Ekonomski analitičar Petar Vušković objašnjava kako Rusija pokušava pokazati zube zapadu, ali kako ne postoji puno toga što može napraviti.

Rusija je postala ekonomski izolirana zemlja i na tom svom tržištu oni sad mogu raditi što žele. U suvremenim liberalnim ekonomijama korištenje tuđih patentiranih izuma i industrijskog dizajna je nedopustivo i to je krađa koja se može dogoditi samo u režimskim državama kao što je Rusija”, objašnjava Vušković napominjući kako je na zapadu nemoguće da nekome otuđite njegovo imovinsko pravo, pravo na kapital.

“U poslovnom svijetu jednom izgubljeno povjerenje jako je teško vratiti. To što je Rusija napravila ima svoje zakonske posljedice, a kako će se to imovinsko pravo rješavati i na kojem sudu, to ćemo tek vidjeti”, smatra Vušković.

Analitičar ističe kako vlasnici intelektualne imovine mogu tražiti povrat, ali s obzirom na situaciju teško je predvidjeti kada će se to dogoditi.

“Teško je predvidjeti kako će zapad reagirati na neovlašteno korištenje njihove imovine, isto kao što je teško predvidjeti koliko će ruskih poduzetnika uopće iskoristiti priliku da koriste tuđe intelektualno vlasništvo. Vjerujem da postoji mnogo onih koji neće to napraviti jer su okrenuti izvozu i razmišljaju o budućnosti kada će opet morati poslovati sa zemljama koje su Rusiji nametnule sankcije”, objašnjava analitičar, prenosi Dnevno.hr.

Cijenu će platiti niža srednja klasa

Ekonomski analitičar Damir Novotny kaže kake situacija u kojoj se nalazi Rusija podsjeća na Miloševićevu Srbiju devedesetih.

Politika današnje Ruske Federacije ima puno sličnosti sa Miloševićevom krnjom Jugoslavijom. Ako se i geopolitička situacija brzo smiri, ruska ekonomija se neće tako brzo oporaviti. Čak i nakon primirja, nastaviti će se situacija ni rata ni mira što će značiti vrlo sporo uključivanje Ruske Federacije u međunarodne financijske i trgovinske tokove”, objašnjava Novotny.

Nakon što je Rusija prije dva dana donijela zakon kojim svjetskim kompanijama za leasing aviona onemogućava da svoje avione vrate iz Rusije, Novotny objašnjava kako nijedna finansijska institucija, a osobito leasing kompanije, neće vjerovati poslovnim subjektima iz Rusije te oni neće moći dobiti kredit za širenje svog poslovanja.

Rusija se u borbi protiv sankcija oslanja na Kinu, ali pritom zaboravljajući da Kina u cijeloj ovoj situaciji igra jednu pragmatičnu ulogu. Naime, Kina je s jedne strane nesklona potvrditi poziciju zapada i nije voljna uvesti sankcije, ali se ipak neće usuditi biti kanal preko kojeg će Ruska Federacija zaobilaziti sankcije. Rusiju nakon završetka ovog rata čeka jedan težak period što će kao i uvijek najteže platiti niža srednja klasa i oni najsiromašniji”, objašnjava analitičar.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...