DVOSTRUKA IGRA GOSPODINA „LEGITIMNOG“: Potpuna konfuzija u redovima HDZ-a, Čović pristao, pa odustao od reduciranja Doma naroda...

Čović je, referirajući se na pregovore iz Neuma, kazao da misli da su stavovi usaglašeni oko članaka 4 i 5 Ustava BiH, odnosno ograničenih izmjena kako bi se moglo riješiti pitanje Doma naroda, odnosno Predsjedništva BiH.

  • Politika

  • 17. Mar. 2022  17. Mar. 2022

  • 4

"Što se tiče ovlasti Doma naroda, one su vrlo precizno definirane Ustavom, i o tome nitko ne može razgovarati niti je razgovarano u smislu da se reduciraju ovlasti Doma naroda. Dom naroda je gornji dom, kako PS BiH tako i Parlamenta FBIH i to će tako i ostati", rekao je novinarima u Sarajevu predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Čović je komentirao i sastanak s Borrellom.

“Tražio je od mene i kolege Izetbegovića da se izjasnio jesmo li spremni intenzivno razgovarati narednih par dana da taj posao u potpunosti završimo. Kolega Izetbegović je kazao da je spreman. Ja sam također kazao da sam spreman 24 sata raditi koliko treba da bi ovaj posao završio. Ali sam isto tako dao osvrt da ne vjerujem, bude li ponašanje kao do sada od predstavnika bošnjačke politike kada je u pitanju Federacija BiH i dogovor”, kazao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH kazao je i da je prije 15-ak dana imao Zoom-konferenciju s američkim i evropskim diplomatima, kao jedini predstavnik iz BiH, na kojem je dogovoreno da predstavnici međunarodne zajednice akreditirani u BiH organiziraju dodatne sastanke bošnjačkih i hrvatskih predstavnika.

“Nažalost, u proteklih 15-ak dana do tih sastanka nije došlo. Ja se nadam da će gospođa Eichorst imati dovoljno sugovornika sutra, prekosutra i u subotu da se ovaj posao završi”, kazao je Čović.

Čović je, referirajući se na pregovore iz Neuma, kazao da misli da su stavovi usaglašeni oko članaka 4 i 5 Ustava BiH, odnosno ograničenih izmjena kako bi se moglo riješiti pitanje Doma naroda, odnosno Predsjedništva BiH.

“Također, mislim da smo se usuglasili oko prijedloga za Dom naroda FBiH, o načinu izbora legitimnih predstavnika u Klub Hrvata, ali isto tako i za druge klubove”, rekao je Čović i dodao da su ostali u raskoraku oko načina kako izabrati dva predstavnika, onog koji predstavlja hrvatski konstitutivni narod i sve druge građane i onog koji predstavlja bošnjački narod i sve druge građane u Federaciji BiH.

Podsjetimo, lider SDA Bakir Izetbegović jučer je izjavio da je Dragan Čović pristao na reduciranje nadležnosti Doma naroda.

“HDZ je konačno pristao na to da Dom naroda štiti isključivo vitalni nacionalni interes, ali onda je imao neke dodatne zahtjeve o kojima ja neću sada precizno govoriti”, rekao je ranije Izetbegović.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...