DA LI JE U PITANJU PRVOAPRILSKA ŠALA: Višković i Novalić usaglasili akcize i PDV

Nisu prihvaćeni prijedlozi opozicije koja je tražila da se ukinu akcize na naftu na šest mjeseci, da se uradi rebalans budžeta RS, te da se pripremi set mjera za ekonomsku krizu i pomogne stanovništvu.

  • Vijesti

  • 18. Mar. 2022  18. Mar. 2022

  • 2

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je Zaključke u vezi Informacije o mjerama u oblasti indirektnih poreza za ublažavanje negativnih efekata inflacije. Parlamentu BiH biće predložena dva zakona, Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o PDV-u, kojim će biti definisane snižena stopa PDV-a od nula odsto na osnovne životne namirnice i viša od 22 odsto na luksuzna dobra i usluge. Također je predložen i Zakon o ukidanju akciza na gorivo, ali ograničen na mjesec dana, prenosi televizija N1.

"Nije prvoaprilska šala, ali bi moglo biti da za litru goriva baš u aprilu plaćamo oko dvije KM", kaže premijer RS Radovan Višković.

Usvojeni su zaključci vladajuće većine kojima se definiše nulta stopa PDV-a na životne namirnice, hranu i lijekove, te na mjesečnom nivou ukida akciza na gorivo. Ipak, konačno o svemu – govorit će se u Sarajevu.

Mi već od 1. aprila – nije prvoaprilska šala, već činjenica, mogli bismo da imamo ukinute akcize na naftu i naftne derivate po litri. U tom mometu će cijene biti blizu 2 KM po litri. To će privući veći broj konzumenata u BIH. Bojimo se i nestašice i redova. I za jedan i za drugi zakon imamo usaglašeno mišljenje i sa Vladom FBiH, premijerom Novalićem”, saopštio je Višković, predsjednik Vlade RS.

Koji je, saznajemo, sinoć bio u Banja Luci, na neformalnoj večeri sa Viškovićem.

Ali, da li Fadil Novalić ima političku snagu u svojoj stranci da usaglašeno realizuje u Domu naroda vidjet će se već 24. marta, kada bi predloženi akti trebalo da se nađu u redovnoj proceduri, kaže Višković.

Pod osnovnim životnim namirnicama na koje bi PDV bio nula, Vlada RS navodi: lijekove, brašno, hjeb, mlijeko, jestiva ulja i masnoće, so, šećer, dječiju hranu i oprema za novorođenčad, sjemena.

Ipak, stopom od 22 % bio bi oporezovan luksuz:

“Visokokvalitetna vina i alkoholna pića, cigarete, parfemi, kozmetika, šminka, odjeća i obuća od krzna i kože reptila, satovi, nakit, vrhunski električni ili optički aparati, vozila, pirotehnika, upaljači od plemenitih materijala, oružje…”, nabraja Zora Vidović, ministrica finansija RS.

Nisu prihvaćeni prijedlozi opozicije koja je tražila da se ukinu akcize na naftu na šest mjeseci, da se uradi rebalans budžeta RS, te da se pripremi set mjera za ekonomsku krizu i pomogne stanovništvu.

Nisu izostale ni narodne umotvorine, ni teške riječi.

“189 miliona KM dobio je Prointer, gđo Stojićić, za 4-5 godina od osnivanja. Glava glavi pleće harambaši, a fukara može i rebara. Kilo paprika prije krize, objavio sam 7.20 KM, ne bi da su punjene”, izjava je narodnog poslanika Nebojše Vukanovića.

“Upravo sam sada stigao iz Trebinja, 400 KM, kao da je ratno stanje zakazujete skupštinu…”, dodao je poslanik PDP-a Ljubiša Krunić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...