OTVORENO PISMO DERVE SEJDIĆA: "Nametnuli ste nam 'luđačku košulju' u Dejtonu, pitam da li je sada još više 'stežete' oko vrata građana Bosne i Hercegovine"

"Očito je da se EU preko Angeline Eichhorst i ne pita ili ako se pita, moram izraziti žaljenje i konstatovati da smo na putu daljih podjela BiH i novih tužbi pred Sudom za ljudska prava, ali u većem obimu od dosadašnjih", upozorava Sejdić.

  • Društvo

  • 19. Mar. 2022  19. Mar. 2022

  • 0

Dervo Sejdić, aplikant koji je pred Sudom za ljudska prava u Strazburu dobio presudu da mu se krše njegova ljudska prava, obratio se otvorenim pismom povodom tekućih pregovora o izmjenama Izbornog zakona.

U otvorenom pismu Sejdić ističe kako se radi očito o razgovorima, a ne pregovorima jer se po njegovom mišljenju ne uvažavaju mišljenja i stavovi prisutnih.

Naglašava da se elektorski način izbora koristi u Sjedinjenim Američkim Državama koje su sastavljene od saveznih država ali je za razliku od SAD, Bosna i Hercegovina jedna država sa dvije izborne jedinice.

"Očito je da se EU preko Angeline Eichhorst i ne pita ili ako se pita, moram izraziti žaljenje i konstatovati da smo na putu daljih podjela BiH i novih tužbi pred Sudom za ljudska prava ali u većem obimu od dosadašnjih", upozorava Sejdić.

Optužio je lidera NiP-a Elmedina Konakovića za konformistički stav i da je otišao da bi se slikao.

"Na taj način neće dobiti blagonaklonost EU. Dobro su poznati njegovi stavovi, a koji se kose sa evropskim vrijednostima", oštro je poručio Sjedić.

Sejdić je uputio pitanje medijatorima iz EU i SAD, zašto postoji Evropski sud za ljudska prava i da li oni kao takvi uvažavaju ovu instituciju, a morali bi jer postulati koje ovaj sud štiti su osnovne vrijednosti evropskih i civilizacijskih standarda.

"Nametnuli ste nam "luđačku košulju" u Dejtonu, pitam da li je sada još više "stežete" oko vrata građana Bosne i Hercegovine. Za slobodu i ravnopravnost vrijedi dati i život i neću žaliti da ga dam kao slobodan i ravnopravan građanin jedine mi domovine Bosne i Hercegovine", poručuje Sejdić.

NAPOMENA:stavovi iznijeti u ovom Otvorenom pismu su moji lični stavovi, Dervo Sejdić, Rom aplikant pred evropskim Sudom...

Objavljuje Dervo SejdićSubota, 19. ožujka 2022.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...