HRVATSKI EKSTREMNI DESNIČAR VELIMIR BUJANEC NEKADA JE VELIČAO PUTINA, A SADA GA NAPADA: "Od čuvara kršćanskih vrijednosti do diktatora"

Voditelj emisije "Bujica" Velimir Bujanec zadnje dvije sedmice koristi Facebook s više od 100 hiljada pratilaca i emisiju na televiziji Z1 za novi val huškanja na ljevičare, liberale i ponajviše predstavnike srpske manjine u Hrvatskoj.

  • Regija

  • 19. Mar. 2022  19. Mar. 2022

  • 3

Portal Novosti su objavile veliki članak novinara Hrvoja Šimičevića u kojem podsjećaju na to da je ekstremno desničarska televizijska emisija Bujica godinama slavila ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Novosti pišu da voditelj emisije "Bujica" Velimir Bujanec zadnje dvije sedmice koristi Facebook s više od 100 hiljada pratilaca i emisiju na televiziji Z1 za novi val huškanja na ljevičare, liberale i ponajviše predstavnike srpske manjine u Hrvatskoj.

Prozivajući ih imenom i prezimenom, crta im mete na čelo pod optužbom da su ruski agenti, srpska peta kolona koja radi za interese Rusije, izdajnici koji su se svrstali na stranu "psihopata" iz Moskve, prenosi Index.hr.

U nastavku prenosimo dijelove teksta Novosti:

Bujanec je sada odjednom protiv Putina

Za Bujanca, koji je od početka ruske invazije na susjednu zemlju počeo intenzivno promovirati neonacističku ukrajinsku jedinicu Azov, šokantno je i skandalozno da bi neko branio Putina. On, međutim, nije stao samo na hinjenom sablažnjavanju. Izvanredne okolnosti uvijek pružaju priliku da se nešto konkretno i poduzme, u vidu posljedičnog pljuvanja, proklinjanja i premlaćivanja neprijatelja. Filofašist je zadnji put taj sadistički poriv ispoljavao u vrijeme Domovinskog rata, pišu Novosti.

Dok je sredinom devedesetih svoju apolonsko-arijevsku građu odijevao u svečanu uniformu nacističkih vojnika, istim je metodama u "Nezavisnoj Državi Hrvatskoj", "Slobodnom tjedniku" i "Imperijalu" proganjao Jevreje i Srbe te srpske "kurve" po hrvatskim gradovima, zazivajući njihovo protjerivanje ili istrebljenje u Hrvatskoj.altVelimir Bujanec u nacističkoj uniformi ratne 1994. godine

Sada se ipak ne ratuje u Hrvatskoj, ali voditelj pred nemalim auditorijem stvara dojam kao da je sukob na granici s Hrvatskom samo da bi proizveo unutrašnje ugroze koje treba rasturiti. Danas iz javnog prostora, a sutra kako se kome već prohtije. U samo dvije sedmice objavio je desetak postova koji su lajkani više hiljada puta i ugostio nekolicinu pojedinaca čiji je nominalni cilj bilo osvrtanje na situaciju u Ukrajini, a primarni potraga za proruskim huljama u Hrvatskoj.

Bujanec tvrdi da Pupovac podržava Putina

Opisujući sadržaj recentnijih emisija, Bujanec je na Facebooku napisao da predsjednik SNV-a Milorad Pupovac "brani Vučića i tihu podršku Beograda Putinu", da se "nije konkretno izjasnio o Putinovoj agresiji na Ukrajinu", da "brani svoje beogradske gazde, iako je jedan od ključnih stupova vladajuće koalicije u Hrvatskoj" i da nije jasno "kako naše službe uopće mogu učestvovati u bilo kakvim sigurnosnim operacijama vezanim uz Ukrajinu, kada u Zagrebu, čak i unutar Banskih dvora, imamo petu kolonu".

"Žalosno je što taj i takav Beograd ima svog neformalnog predstavnika u njedrima aktualne hrvatske vlasti. Zove se Milorad Pupovac i šef je SDSS-a, partije nastale na nekad okupiranom istoku Hrvatske, nalik upravo onakvima, kakve danas vladaju separatističkim 'republikama' s istoka Ukrajine", poručio je.

Optužio je sedmičnjak Novosti da zbog kritičkog teksta o jedinici Azov izgleda kao da ga je "napisao ruski diktator, Vladimir Putin", što je priča "koju osim u Novostima možemo čuti i u Kremlju, iz usta najgorih režimskih propagandista". Prozvao je i Srpsku pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj "čija 'sveštena lica' u crkvama već tri dana mole za uspjeh Putinove agresije!"

Huškanje na Olivera Frljića, Tomislava Tomaševića...

Zbog natpisa "ne dirajte Rusiju" na pozadinskoj fotografiji plakata za zagrebačku predstavu redatelja Olivera Frljića, Bujanec ga je nazvao "pozorišnim smradom" koji šalje poruke "usklađene s Porfirijem i Vučićem, ali s još većom dozom odvratnosti".

Napad Rusije na Ukrajinu iskoristio je da nahuška svjetinu na zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i poručio da u istom kontekstu "čekamo nove plakate s likom Kate Peović, u zagrljaju Urše i Vilija!". "Mogu s njima i Kekinica ili Tomek", dodao je. "Srpska peta kolona u Zagrebu u ovim trenucima radi za Ruse", sažeo je baštinik nacističkih uvjerenja.

Osim srpske, tu je i "medijska peta kolona koja djeluje u Zagrebu". Uz Novosti, među njima je u aktualnom trenutku našao novinare novoosnovane Une TV, "koja je pod izravnom kontrolom banjalučkih kriminalaca, a njihove kamere tijekom pressice ukrajinskog veleposlanika, njegove ekscelencije Vasilja Kiriliča, imale su izravni naputak za bojkot".

Index je također na Bujančevoj listi

Na listi je i portal Index, "koji prenosi laži nekog beogradskog kretena, koji svira u nakaradnom bendu i podržava Putina, a iznosi morbidne optužbe na račun heroja iz pukovnije AZOV".

"Vojnom ekspanzijom 'ruskog sveta', krahirat će, zapravo, 'srpski svet' i svi njihovi apologeti. Mogao bi ovo biti kraj i za njihove medijske agenture – zvale se one Una, Novosti ili nekako drukčije", poručio je, dajući i pripadajući kontekst svojoj višednevnoj hajci. "Kad vidim priče o infiltriranim ruskim agentima, koji označavaju asfalt kako bi Putinove rakete što preciznije gađale Ukrajince, odmah se sjetim snajperista koji su tokom velikosrpske opsade 'dejstvovali' po Osijeku i Karlovcu, a oni koji su ih hvatali i eliminirali – kasnije su osuđeni..."

I zaključno: "Dokle više?! Zar se zaista trebao dogoditi ovaj krvavi ratni pohod pa da stvari napokon stavimo na pravo mjesto? Ili ćemo i dalje tolerirati one koji u sebi likuju nad scenama iz Kijeva i priželjkuju pad ukrajinskog glavnog grada, kao što su 1991. godine sanjali o padu Zagreba i slavili okupaciju Vukovara? Dosta je!"

Što u potonjoj pitalici on priželjkuje? Koristi ukrajinsku tragediju za kreiranje ambijenta u kojem će netko danas-sutra doista uzeti šipku u svoje ruke i obračunati se s "petom kolonom" u Hrvatskoj.

Filofašističkom agitatoru pritom sekundiraju pojedinci koji obitavaju u mainstreamu, poput analitičara Željka Cvrtile, koji je u nedavnom gostovanju u emisiji poručio da se "srpskom manjinom u Hrvatskoj i dalje manipulira, isto kao i 90-ih". "Drži ih se kao nekakvu petu kolonu, ekipu koja će danas-sutra poslužiti kao temelj za nekakvo hibridno ratovanje. Nešto slično kao što je Putin napravio u Krimu... A nakon hibridnog ratovanja krenulo je konvencionalno", rekao je Cvrtila, jasno dajući do znanja da se u njedrima Hrvatske kote mali četnici koji će nas za generaciju-dvije doći glave. Od početka invazije Bujanec je koristio gostovanja pojedinaca poput Zlatka Hasanbegovića i Andree Feldman da bi upozoravao na potencijalnu srpsku invaziju i hrvatske pomagače.

Bujanec je pet godina hvalio Putina

Osim što valja upozoriti na ovakvo huškanje i uporabu laži za progon drugih, Bujanec i njegovi gosti zanimljivi su u kontekstu Rusije i Putina zbog još jedne stvari. Ne postoji, naime, emisija i skup političkih bića koji su u zadnjih pet do šest godina u Hrvatskoj intenzivnije i strastvenije cjelivali zadnjicu Vladimiru Putinu od Velimira Bujanca, Bujice i njegovih redovnih sugovornika. Sve do doslovno šest dana prije ruske invazije Putin je ondje proglašavan velikanom i spasiteljem kršćanske civilizacije.

Kako to da je aktualni monstrum cijelu jednu petoljetku bio objekt Bujančevih mokrih snova? Odgovor leži u široj geopolitičkoj strategiji Rusije, koja je od aneksije Krima 2014. godine počela intenzivno financirati krajnje desne i profašističke organizacije diljem Europe, od Italije i Velike Britanije do Njemačke i Austrije. Zauzvrat takvi su za pare ili mukte najprije redom pozdravili aneksiju Krima, a potom krenuli u agresivno protivljenje Europskoj uniji, muslimanskim izbjeglicama, LGBT zajednici i u promoviranje neliberalne demokracije. Nije kod njih pritom bila prisutna razumna i opravdana kritika NATO saveza i zapadnog imperijalizma na istoku Europe, već samo mržnja prema drugačijima zapodjenuta ruhom "tradicionalizma". Putin je za njih bio lučonoša tradicionalnih vrijednosti, simbol čvrste ruke za kojom žudi svaki mužjak u Europi i opće mjesto otpora protiv takozvanog globalizma.

Povezanost Putina i europske ekstremne desnice

Tako je primljen i u Hrvatskoj, kroz razne načine: financiranje kampanja HDZ-a preko posrednika, suosnivanje ultrakonzervativnih megaorganizacija na čije su skupove redovno odlazili predstavnici hrvatskih klerikalnih NGO-a i direktno prosljeđivanje novca u Hrvatsku preko inicijativa ruskih oligarha. Izuzev neslavne propasti karijere Tomislava Karamarka, te su operacije držane u tajnosti.

Jedini otvoreni glas, zapravo krik u smjeru Vladimira Putina, odašiljan je iz usta Velimira Bujanca, istog onog koji danas proklinje druge zbog (lažnog) priklanjanja Putinu i Rusiji. Kako taj preokret izgleda, najbolje svjedoči tužna prispodoba o Davoru Domazetu Loši, čestom gostu Bujice. "Samo nas može spasiti Bog, Putin i Trump!" poručio je Lošo, na radost Bujanca, u ožujku 2020. godine. Po izbijanju sukoba Lošo je ostao na strani Putina. Čovjek koji ga je do jučer nutkao da se divi ruskom predsjedniku sada je napisao da "neki exJNA klaunovi iz Hrvatske predstavljaju Putina kao velikog 'spasitelja kršćanstva' i 'borca protiv antikrista'", očigledno misleći na nesretnog Lošu.

Bujanec sada vrijeđa Putina, a prije ga je slavio

U drugim postovima Bujanec je napisao da je Putin "velikoruski agresor", "ruski diktator", "psihopat" i "staljinist". Po Bujancu, on nije nikakav "čuvar konzervativnih vrijednosti" i(li) "borac protiv globalizma", nego "diktator koji je uništio opoziciju i oporbene medije". Uvrede su poprilično neusklađene s ukrasnim pridjevima koje je prije invazije slao u predio prepona ruskog predsjednika. Putina je Bujanec, između ostalog, nazivao "velikim gospodinom", "pravim ruskim domoljubom", nositeljem "tradicionalnih vrijednosti" i "simpatičnim čovjekom" koji "ima simpatije Hrvata". Jednom je prigodom poželio da u Hrvatskoj imamo ne samo predsjednika kao Putina nego Putina kao predsjednika.

"Što će sada reći 'hrvatski' simpatizeri velikog 'spasitelja' kršćanstva, koji je izvršio agresiju na Ukrajinu?!" zapitao se 10. ožujka, dva tjedna nakon invazije. Pitanje je bilo retoričko: takvi će se praviti glupi i huljski optuživati druge za promoviranje Putina.

Bartulica u Bujici o Putinu: On zastupa tradicionalne kršćanske vrijednosti i zato je na udaru globalista

Jer samo šest dana uoči invazije Bujanec je u gostima imao Stjepu Bartulicu, zastupnika Domovinskog pokreta. U jeku upozorenja zapadnih tajnih službi da Putin priprema invaziju na Ukrajinu Bujanec je pitao: "Je li Rusija danas na udaru zbog toga što čuva konzervativne tradicionalne kršćanske vrijednosti, što nema raznoraznih parada ni likova s bradama koji u haljinama šeću po ulicama Moskve?"

Bartulica, koji je nakon početka ruske agresije prorekao kraj pacifistima, ljevičarima, zelenima i liberalima pa se svrstao na stranu Ukrajine, bio je jednako moralno besprizoran. "Vladimir Putin zastupa tradicionalne kršćanske vrijednosti i zato je na udaru globalista!" citirao ga je Bujanec na svojoj Facebook stranici.

Bujanec se sada odrekao Domazeta Loše

Poput brojnih platformi europskih neofašista, Bujica je godinama proaktivno služila kao tupi alat za apologiju Putinove vanjske politike. Domazet Lošo, kojeg se Bujanec odrekao preko Facebook stranice, poručio je u jednoj od emisija da nadu budi činjenica da Rusi imaju "hipersonično" nuklearno naoružanje koje Zapad ne posjeduje, pa ga ne mogu napadati kad hoće. Bivši istomišljenici zajedno su u ožujku 2018. optužili SDP za suradnju s britanskim agentima na štetu ruskih prijatelja.

Tu je emisiju Bujanec iskoristio da relativizira rusko trovanje dvostrukog špijuna Sergeja Skripala te se usprotivio protjerivanju ruskih diplomata iz Zagreba. "To je specijalni rat protiv Rusije i predsjednika Putina! Toliko je infantilan. Da engleske službe na takav način idu obmanjivati svijet... Slažem se s Rusima – trovanje Sergeja Skripala je jedino u interesu Britanaca", poručio je Lošo.

Zapravo ne postoji emisija sa sadržajem koji se doticao tradicionalnih vrijednosti, nevladinih organizacija ili općenito geopolitičkih silnica a da Bujanec nije naveo Putina kao svijetli uzor.

Promoviranje ruskog fašizma

Uzmimo, na primjer, raspravu s Tomislavom Sunićem, čovjekom koji je u Bujici priznao da se godinama druži s Aleksandrom Duginom, fašističkim ideologom iz Rusije koji je po nekima svojevremeno poslužio kao inspiracija za Putinove političke ideje. Razišli su se nakon aneksije Krima jer je Dugin priželjkivao cijelu Ukrajinu. Sada se i to ostvaruje. Važno je u tome kontekstu spomenuti da je cjelokupna Bujančeva sirova propaganda Kremlja trajala nakon aneksije toga dijela Ukrajine, iste zemlje nad čijom sudbinom sada kmeči.

Kad je u listopadu 2017. godine Putin primio Kolindu Grabar-Kitarović, tadašnju političku uzdanicu Velimira Bujanca, njegovi gosti i on žestoko su kritizirali Andreja Plenkovića, koji nije poslao najviše vladine dužnosnike na moskovski megdan, nazivajući hrvatske diplomate udbašima koji miniraju susret s Putinom. Bujanec se zapitao "jesu li Srbi zbog svega toga ljubomorni jer ne znam nijednog Srbina kojeg je primio i predsjednik, i premijer, i patrijarh".

"Imam visoko mišljenje o Putinu. U Rusiji nema gay paradiranja"

Podsjetio je da je Putin obnovio sve crkve koje je uništio komunizam. Sunić se nadovezao. "Imam visoko mišljenje o Putinu. U Rusiji nema gay paradiranja, Soros nema pristupa. Ne možete tamo jednom prosječnom Rusu servirati da mu polugoli pederasti paradiraju. Zato to njima smeta, Sorosevim krugovima. Zato ga je izbacio van. Koja si to zemlja može priuštiti taj luksuz?" izjavio je Sunić i Putina nazvao "čuvarom tradicionalnih i konzervativnih vrijednosti te utočištem za predstavnike europske desnice".

Andrija Hebrang je izjavio da su u "Beogradu strašno ljubomorni, nijedan Srbin nije ovako primljen u Rusiji!". "Osim toga, Rusija nas je naoružavala u Domovinskom ratu i priznali su nas dva mjeseca prije Amerike!" dodao je, dok je nezaobilazni Domazet Lošo konstatirao da je ovo "najveći državnički posjet koji smo imali nakon Tuđmana, a važno je da je predsjednicu primio i patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril!"

Bujanec o Putinu: Čovjek poštuje demokraciju

"Kremlj neće biti službeni pokrovitelj 100. obljetnice Oktobarske revolucije. Putin se ograđuje od boljševizma. Vodi antiliberalnu i antiboljševičku politiku. O Putinovoj politici govori činjenica da je primio Marine Le Pen i članove austrijskog FPÖ-a koji su ostvarili sjajan uspjeh na nedavnim izborima... Čest gost Vladimira Putina je i Viktor Orban, raste prijateljstvo s Erdoğanom. Otvoren je za te pokrete koji drže do tradicionalnih konzervativnih vrijednosti koje nas na kraju krajeva jedine mogu održati", razgaljeno je nabrajao Bujanec zašto ljubi Putina. Poručio je da mu je "potpuno nejasna ova proliberalna zapadna propaganda koja nam nastoji reći da ne bismo trebali biti dobri s Rusima" i da bi "ruski kulturni centar u Zagrebu značio nešto dobro za hrvatski kulturni prostor".

Voditelj je još dodao da za razliku od Amerike, u kojoj su mediji kritizirali tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, u Rusiji "nema takvih lažnih vijesti". Retorički je konstatirao da bi to mogao biti razlog zašto Putin ima 85 posto na izborima, jer "čovjek poštuje demokraciju".

Bujica je potom provela anketu u Zagrebu. S voditeljem su se složili svi anketirani građani, koji su ruskog predsjednika nazvali velikim vladarom. "Ja ga ne hvalim, ali mi je simpatičan čovjek!" poručio je nakon svega Bujanec, koji je iskorištavao brojne teme da tutne proputinovsku agendu.

Čestitka Putinu na pobjedi na izborima

Uoči ratifikacije Istanbulske konvencije, pred Željkom Markić i Ivanom Foretić iz udruge Vigilare čestitao je u ožujku 2018. Putinu na "spektakularnoj" izbornoj pobjedi i pozdravio činjenicu da su iz Rusije "najureni špijuni, ali u Hrvatskoj mogu raditi što hoće".

U listopadu 2017. pohvalio je tadašnjeg zastupnika Hrasta Ladislava Ilčića zato što "ima sjajne odnose s ljudima oko Putina". "Možemo reći da je Putinova unutarnja politika glede tradicionalističkih vrijednosti hvalevrijedna. Rusija je jedina država u Europi u kojoj raste broj krštenih osoba", rekao je Bujanec.

Uoči Hoda za život 2019. godine tronuto je poželio da mu je Putin predsjednik. "Da u Hrvatskoj imamo Putina, što nažalost nemamo, bili bismo primljeni u predsjedničkom uredu i dobili bismo medalju. Putin je donio takvu odluku jer je jedan veliki gospodin i pravi ruski domoljub. Svaka majka koja ima sedmero djece dođe u Kremlj i dobije medalju", zaslinio je voditelj.

Ima toga još – od prevrtljivih političara do huškača – ali to je tema za neki drugi tekst, zaključuju Novosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...