ŽARKO PAPIĆ KONTRA SILAJDŽIĆA, LAVIĆA, SIDRANA…: "Propast pregovora oko izmjene Izbornog zakona je nešto najgore što se moglo desiti BiH!"

"Bojim se da ulazimo u ozbiljnu krizu", upozorava Papić. 

  • Mini market

  • 21. Mar. 2022  21. Mar. 2022

  • 13

Haris Silajdžić, Abdulah Sidran, Miro Lazović, Zlatko Hadžidedić i Senadin Lavić, javno su apelirali na lidera SDA Bakira Izetbegovića da ni po koju cijenu ne prihvati ponuđene promjene izbornog zakonodavstva. Nasuprt njima, politički analitičar Žarko Papić, kaže da je propast pregovora oko Izbornog zakona BiH u rangu aranžmana Aprilskog paketa

"Propast pregovora oko izmjene Izbornog zakona je nešto najgore što se moglo desiti BiH, jer nije bilo samo riječi o pregovorima oko Izbornog zakona, bilo je riječi o stabilizaciji i rješavanju krize u BiH. Obzirom na dramatične geostrateške promjene, govorim o ruskoj agresiji na Ukrajinu, to je bilo najvažnije moguće.  

Nekoliko sati nakon agresije Rusije na Ukrajinu, 24. februara, na jednom naučnom skupu u Sarajevu, rekao sam da je ključno postići kompromis oko Izbornog zakona za stabilizaciju BiH, jer Rusima odgovara nestabilna BiH. Ko god bude rušio pregovore oko Izbornog zakona, objektivno radi za rusku stranu", rekao je Papić. 

Dokument koji je ponuđen od Evropske komisije i SAD predstavljao je, smatra Papić, krupan korak ka građanskoj BiH. 

"Balansiranje nacionalnog i građanskog na do sad najbolji mogući način, bez etničkog prefiksa za izbor članova Predsjedništva, smanjenje Doma naroda u FBiH, povećan broj Doma naroda na nivou BiH i rješavanje svih blokada u Federaciji. To je u rangu Aprilskog paketa, pregovori su propali iz istih razloga kao Aprilski paket.  

Tad su Silajdžić i kompanija htjeli 100 posto BiH, sad neko hoće 100 posto građansko društvo u navodima, jer to nema veze s građanskim društvom. Bojim se da ulazimo u ozbiljnu krizu", upozorava Papić. 

Navodi kako je jedan od mogućih scenarija da visoki predstavnik u BiH nametne izmjene Izbornog zakona BiH. 

"Onda bi vidjeli kako bi Bakir Izetbegović i svi oko njega dovodili u pitanje legitimitet visokog predstavnika, jednako kao Dodik", rekao je Papić. 

Unutrašnji dogovor sa velikim brojem kompromisa se mora postići, navodi Papić, inače će situacija u BiH da izmakne kontroli. 

"Mi sada živimo u situaciji kontrolisanog haosa. Ako se desi ovaj scenario o kojem govorim, dovođenje u pitanje legalnosti izbora ući ćemo u fazu nekontrolisanog haosa. Šta bi ruskoj malignoj politici na Balkanu više trebalo", zaključio je Papić. 

Podsjetimo, neposredno pred nastavak pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva, ratni ministar vanjskih poslova i premijer Republike Bosne i Hercegovine, a kasnije član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić, književnik i akademik Abdulah Sidran, ratni predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović, politolog i ekspert za međunarodne odnose, prof. dr. Zlatko Hadžidedić i profesor Fakulteta političkih nauka prof. dr. Senadin Lavić uputili su zajedničku poruku javnosti uoči nastavka pregovora o Izbornom zakonu BiH

Kako su mediji naveli, stranačke delegacije razgovarale su o rješenjima koje je predložila Evropska unija. Riječ je o tzv. elektorskom modelu, kojeg su nekih probosanski lideri, navodno, već prihvatili

"Pozivamo sve građane koji poštuju postojeći Ustav Bosne i Hercegovine i Izborni zakon koji je zasnovan na ovom Ustavu na BOJKOT IZBORA koji bi se eventualno održavali prema novom izbornom zakonu o kojem pregovaraju nelegalni i nelegitimni pregovarači, Bakir Izetbegović i Dragan Čović i njihovi politički saveznici

Ne smijemo dozvoliti održavanje izbora prema zakonu o kojem ova, ni od koga ovlaštena, oligarhija pregovara mimo Ustava Bosne i Hercegovine i nasuprot volji većine građana Bosne i Hercegovine! Izbori u oktobru 2022. godine mogu biti održani jedino prema postojećem Izbornom zakonu, koji je u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine!"navodeno je u Proglasu. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...