DODIKOV AMBASADOR VUJIĆ ŽALIO SE ESCOBARU NA BISERU TURKOVIĆ: "Ona zloupotrebljava Ministarstvo vansjkih poslova BiH..."

Kada je riječ o dešavanjima u Ukrajini, Escobar je rekao da BiH može uskoro očekivati dodatne pritiske da se zvanično izjasni o sankcijama Ruskoj Federaciji.

  • Politika

  • 22. Mar. 2022  22. Mar. 2022

  • 6

Ambasador Bosne i Hercegovine u SAD Bojan Vujić istakao je na današnjem sastanku sa izaslanikom američke administracije za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom da situacija u vezi sa neuspješnim pregovorima u Federaciji BiH o izmjenama Izbornog zakona može ostaviti posljedice po funkcionisanje cijele BiH ukoliko izbori ne budu održani.

Vujić je istakao opredjeljenje bh. entiteta RS za održavanje izbora u oktobru i naglasio da se srpski politički predstavnici zalažu za poštovanje političke i ustavne ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda.

Escobar je prenio zabrinutost SAD zbog moguće blokade izbora i ponovio stav da američka administracija očekuje da oni budu održani.

Sagovornici su na današnjem sastanku u Washingtonu razmijenili mišljenja i o informacijama o navodnom pokretanju secesije Republike Srpske na Vidovdan ove godine.

Ambasador Vujić je upoznao američkog diplomatu Escobara da se u diplomatskim krugovima Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, a vjerovatno i Crne Gore šire lažne informacije da Republika Srpska priprema secesiju, te istakao da je riječ o zlonamjernom podmetanju s ciljem dodatne destabilizacije BiH.

Escobar je istakao da SAD nisu upućene u ove zlonamjerne radnje i naglasio da američka administracija pouzdano zna da Republika Srpska ne priprema nikakvo otcjepljenje i da su to sve lažne vijesti.

Kada je riječ o dešavanjima u Ukrajini, Escobar je rekao da BiH može uskoro očekivati dodatne pritiske da se zvanično izjasni o sankcijama Ruskoj Federaciji.

Vujić je istakao da BiH nema zvaničan stav po pitanju sukoba u Ukrajini i da je Željko Komšić odbio da to pitanje stavi na dnevni red sjednice Predsjedništva BiH.

"RS insistira na neutralnosti i protivi se uvođenju bilo kakvih sankcija, ali o tome se nije raspravljalo jer druga dva člana Predsjedništva BiH izbjegavaju da otvore tu temu", naglasio je ambasador BiH u SAD.

Vujić je podsjetio Escobara da je Predsjedništvo BiH prema Ustavu jedino zaduženo za vođenje vanjske politike, i zvaničan stav se formira jedino konsezusom tri člana Predsjedništva BiH, saopćeno je Srni iz Ambasade BiH u Washingtonu.

"Pokušaji da se Predsjedništvo BiH zaobiđe zloupotrebama iz Ministarstva vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH je pokazatelj protivustavnog djelovanja ministrice Bisere Turković na koje stalno skrećemo pažnju",  istakao je Vujić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...