PREDSJEDNIK SAD-a JOSEPH BIDEN STIŽE U EVROPU: Sprema se novi paket sankcija Rusiji

Biden kreće iz Bijele kuće u 8.40 sati po Istočnom ljetnom vremenu (13.40 po srednjoevropskom) na put koji uključuje ​​razgovore u Bruxellesu s čelnicima NATO-a i Evrope te posjet Varšavi radi konsultacija s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom.

  • Svijet

  • 23. Mar. 2022  23. Mar. 2022

  • 0

Američki predsjednik Joe Biden danas odlazi u Bruxelles na razgovore s evropskim čelnicima o ruskoj invaziji na Ukrajinu noseći planove za dodatne sankcije Moskvi za koje izvori kažu da uključuju i članove ruskog parlamenta.

Biden kreće iz Bijele kuće u 8.40 sati po Istočnom ljetnom vremenu (13.40 po srednjoevropskom) na put koji uključuje ​​razgovore u Bruxellesu s čelnicima NATO-a i Evrope te posjet Varšavi radi konsultacija s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom.

Dva izvora upoznata sa situacijom rekla su da Biden i njegov tim pripremaju planove za uvođenje sankcija članovima donjeg doma ruskog parlamenta Dume, kao odmazdu za rusku invaziju na Ukrajinu. Očekuje se da će sankcije biti objavljene u četvrtak. Wall Street Journal navodi da bi sankcijama moglo biti obuhvaćeno 300 članova Dume.

Glasnogovornik Bijele kuće rekao je da "nisu donesene konačne odluke o tome koga ćemo i koliko sankcionirati".

"Imat ćemo dodatne mjere sankcija koje ćemo objaviti u saradnji s našim saveznicima u četvrtak kada predsjednik bude imao priliku razgovarati s njima", rekao je dužnosnik.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan rekao je novinarima u utorak da će Biden u četvrtak sudjelovati na hitnom summitu NATO-a, sastati se s čelnicima G7 i obratiti se 27 čelnika Evropske unije na sjednici Evropskog vijeća.

Biden će koordinirati sljedeću fazu vojne pomoći Ukrajini, rekao je Sullivan.

Osim nametanja novih sankcija Rusiji, Biden će sarađivati ​​s američkim saveznicima na pooštravanju postojećih sankcija, rekao je Sullivan.

Biden je rekao da neće ulaziti u izravan sukob s Rusijom. Međutim obećao je da će Sjedinjene Države braniti cijeli teritorij NATO-a te naredio da se na istočno krilo NATO-a pošalje više vojnika.

Tokom posjeta Poljskoj, Biden će obići američke vojnike i sastati se sa stručnjacima uključenim u humanitarni odgovor za pomoć stotinama hiljada Ukrajinaca koji su pobjegli iz svoje zemlje i onima koji su ostali ondje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...