PODSJEĆANJE NA DODIKOVE NEBULOZNE IZJAVE: Prošle su dvije godine od čuvenog "Goodbye BiH, welcome RSexit"...

Laktaški separatista je još 2015. godine rekao da "ako se za dvije godine ne vrate nadležnosti Republici Srpskoj, da ćemo u proljeće 2018. godine sprovesti referendum o samostalnosti RS", no naravno to se nije desilo.

  • Politika

  • 23. Mar. 2022  23. Mar. 2022

  • 0

Dvije godine su prošle od čuvene izjave Milorada Dodika na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske: "Goodbye BiH, welcome RSexit". Od pompeznih najava i obećanja o izlasku entiteta RS iz Bosne i Hercegovine stigli smo do paničnog odbacivanja ideje o odcjepljenju, piše Klix.ba.

Nebrojeno puta i već godinama prvi čovjek Republike Srpske, bilo da je premijer, predsjednik entiteta ili član Predsjedništva BiH, svako malo je na bh. političku scenu ubacivao dozu secesionizma. Referendumom o samostalnosi RS-a prijetio je veoma često, kada god mu određene sudske odluke ili politički potezi nisu bili po volji, ili je to činio u predizbornim kampanjama.

Bila je 2015. godina kada je Dodik nakon Petog sabora SNSD-a poručio da ako od tada u naredne dvije godine ne bude vidljivih elemenata stabilizacije RS-a u skladu s Ustavom, a to znači "vraćanje nadležnosti", u 2018. godini RS će sprovesti referendum o samostalnosti.

"Sprovest ćemo referendum o svom statusu i utvrditi svoj status - prijedlog da će biti samostalna država", rekao je Dodik.

Naveo je da je deklaracija "Slobodna i samostalna Republika Srpska, odgovornost i budućnost" stranački dokument SNSD-a, ali da ona može da okupi sve koji su iz drugih političkih partija i drugih strukovnih organizacija.

Sada je 2022. godina i kada je postalo "najvruće" krajem prošle godine i početkom ove odnosno kada je vlast Republike Srpske krenula u opasan put povlačenja nadležnosti s državnog nivoa na nivo entiteta, zvaničnici RS-a predvođeni Dodikom putem režimskih medija, ali i na sastancima sa stranim zvaničnicima počeli su naglašavati kako ne postoji plan odcjepljenja Republike Srpske niti o tome iko i razgovara!?

Dodik posljednjih sedmica veoma često ističe da RS uvažava vanjski suverenitet BiH i da ga nijednim trenutkom ne dovodi u pitanje, iako svojim potezima podriva državu i sprovodi svojevrstan državni udar.

"Nijedan plan, nijedan potez Republike Srpske ne povlači da bi se odcijepio od Bosne i Hercegovine. Republika Srpska hoće svoju ustavnu poziciju u BiH i to nije odcjepljenje. Da bismo išli u reforme moramo mijenjati Ustav, on nije promijenjen. To je naš pristup, a to nije odcjepljenje već borba za ustavni poredak, to je borba za Ustav. Organi RS-a, cijela RS nema nijedan plan o odcjepljenju ili o secesiji", rekao je Dodik.

Povodom situacije u Ukrajini i ruskih podstrekivanja odcjepljenja Donbasa, lider SNSD-a je odbacio mogućnost da RS krene putem Donbasa kazavši da RS nema secesionističke planove.

Na isti način su reagovali i brojni SNSD-ovi funkcioneri na nivou Bosne i Hercegovine, ali i na nižem entitetskom nivou, panično poručujući da "neko plasira dezinformacije" da RS ima plan da se odcijepi.

U prilog tome ide jučerašnje saopćenje ambasadora BiH u Washingtonu Bojana Vujića, koji inače svoje diplomatske aktivnosti u Americi sprovodi po direktivi centrale SNSD-a, a ne u interesu BiH.

Razlog za ovakav zaokret u javnom prostoru Milorada Dodika i njegovih političkih poltrona su zasigurno američke sankcije, kao i one evropske koje se već dugo najavljuju i očekuju. Tu je i utjecaj Beograda kojem, kako se čini, ne trebaju problemi. No, da li je sve samo predstava za javnost u kojoj Dodik ispod tepiha sprema rušenje države BiH povlačeći nadležnosti i čekajući trenutak za referendum, pokazat će vrijeme.

Do tada ostaje u fokusu evropskih i američkih zvaničnika kao politički problem broj 1 Bosne i Hercegovine, političar s crne liste, secesionista u pokušaju, politički lider bosanskih Srba, glavni proruski igrač na Balkanu i zvanično osumnjičeni za zloupotrebu položaja i pranje novca.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...