BLAMAŽA BIVŠEG BRITANSKOG PREMIJERA: Boris Johnson zaboravio ponijeti ličnu kartu na glasanje, pa ga vratili

Johnsonova vlada 2022. je godine uvela obavezu nošenja osobne iskaznice na biralište kako bi suzbila moguće izborne prevare

  • Evropa

  • 03. Maj 2024  

  • 0

Bivši britanski premijer Boris Johnson, koji je uveo spornu obavezu birača da predoče osobnu iskaznicu s fotografijom prilikom glasanja, odbijen je jučer s biračkog mjesta jer je zaboravio ponijeti svoju.

Britanski mediji izvijestili su da je Johnson, koji je dao ostavku 2022. godine nakon mandata obilježenog skandalima, isprva odbijen na biračkom mjestu u Oxfordshireu, u južnoj Engleskoj, dok je pokušavao glasati na lokalnim izborima koji su se održavali diljem Engleske.

Njegov glasnogovornik rekao je da je Johnson glasao za konzervativce, ne osporivši da bivši premijer isprva nije predočio osobnu iskaznicu s fotografijom.

Johnsonova vlada 2022. je godine uvela obavezu nošenja osobne iskaznice na biralište kako bi suzbila moguće izborne prevare, a vlada je onda bila žestoko kritizirana zbog potencijala za oduzimanje prava glasa dijelovima biračkog tijela.

Ranije su birači trebali dati samo svoje ime i adresu da bi mogli glasovati.

"Ne mislim da je nerazumno tražiti od onih koji glasaju prvi put da pokažu neke dokaze o identitetu", rekao je Johnson o novim pravilima 2021.

Prošle godine, u prvom glasanju na kojem su primijenjena nova pravila, oko 14.000 ljudi u Engleskoj bilo je uskraćeno za glasovanje na lokalnim izborima nakon što nisu predočili osobnu iskaznicu.

Ovo je samo posljednji od incidenata u živopisnoj Johnsonovoj političkoj karijeri.

Kao gradonačelnik Londona jednom je ostao lebdjeti u zraku sa žice za zip line, a kao premijer snimljen je kako se povlači u veliku hladnjaču dok ga novinarska ekipa traži intervju.

Anketa koju je proveo YouGov pokazala je da 14 posto Britanaca još uvijek nije znalo, u danima prije izbora u četvrtak, da postoji pravilo o identifikaciji birača pomoću osobne iskaznice.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...