ROĐENA U ČEHOSLOVAČKOJ: Malo ko je znao pravo ime Madeleine Albright

Godine 1996., Albright je saznala da su njeni baba i deda pobijeni u Holokaustu.

  • Svijet

  • 23. Mar. 2022  23. Mar. 2022

  • 0

Bivša državna sekretarka SAD Madeleine Albright preminula je danas, od kancera, u 84. godini. Iako je njena biografija poznata cijelom svijetu, malo ko je znao njeno pravo ime, piše Nova.rs.

Madeleine Albright rođena je 15. maja 1937. godine u Pragu, kao Marie Jana Korbelová.

Ime "Madlen" je francuska verzija češkog nadimka "Madlenka" koji joj je nadjenula baka. Albright je zvanično uzela novo ime prilikom odlaska na školovanje u Švicarsku.

Emigrirala je u SAD iz Čehoslovačke sa porodicom 1948. godine. Američki državljanin postala je 1957. godine, a nakon diplomiranja u maju 1959., udala se za čikaškog novinara Josepha Albrighta i sa njim imala tri kćerke, bliznakinje Ann i Alice i Katie.

Doktorat je odbranila na Univerzitetu Kolumbija 1975. godine.

Godine 1996., Albright je saznala da su njeni baba i deda pobijeni u Holokaustu. Prema njenim riječima, za svoje jevrejsko porijeklo saznala je tek kao odrasla, u 59 godini života.

Radila je za bivšeg senatora Edmunda Muskiea i Zbigniewa Brzezinskiog u Nacionalnom savjetu bezbjednosti.

Madeleine Albright je bila centralna figura administracije Billa Clintona, prvo kao američki ambasador pri Ujedinjenim nacijama, a potom glavni diplomata administracije u njegovom drugom mandatu kao predsjednika SAD.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...