REAKCIJA AMBASADE UKRAJINE U SRBIJI: "Dačićeve izjave su nemoralna politička manipulacija"

„Srpski narod je jasno odredio vektor svog kretanja. Narod države koja je kandidat za članstvo u EU ne može da podrži one koji u 21. vijeku nastavljaju djelo Adolfa Hitlera, Josifa Staljina i Pol Pota i na taj način nipodaštava ideale evropske zajednice“, navodi se.

  • Regija

  • 24. Mar. 2022  24. Mar. 2022

  • 3

Ambasada Ukrajine u Srbiji saopćila je danas da su navodi lidera Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića da nema dileme da je u ukrajinskoj krizi Srbija na strani Rusije – nemoralna politička manipulacija.

„Uvjereni smo da političar pokušava da pusti mašti na volju. U stvari srpski narod, koji ima dugu tradiciju borbe za slobodu, ne može apriori da podrži djelovanje pobješnjelog režima (predsjednika Rusije Vladimira) Putina koji je savremena reinkarnacija nacističkog režima Adolfa Hitlera“, navodi se u saopćenju Ambasade Ukrajine.

U saopćenju se dodaje da Ambasada smatra „apsolutno nemoralnim pokušaje da se običnim građanima Srbije nametne podrška ubistvima ukrajinske djece, bombardovanju škola, bolnica, porodilišta i rušenju gradova i da se na taj način ukalja čast i dostojanstvo bratskom i slobodoljubivim srpskom narodu“.

„Srpski narod je jasno odredio vektor svog kretanja. Narod države koja je kandidat za članstvo u EU ne može da podrži one koji u 21. vijeku nastavljaju djelo Adolfa Hitlera, Josifa Staljina i Pol Pota i na taj način nipodaštava ideale evropske zajednice“, navodi se.

Govoreći o situaciji Ukrajini Dačić je juče za TV Happy rekao da nema dileme da je Srbija na strani Rusije navodeći da je, prema posljednjem istraživanju, u Srbiji šest posto građana na strani Ukrajine, 40 posto na strani Rusije, dok su ostali neopredjeljeni.

„Srbija ne želi rat, ali na čijoj su strani simpatije, tu nema dileme. Putin je ujedinio Zapad protiv sebe, ali isto tako, Zapad je ujedinio Rusiju. Sada ih je tamo 70 odsto koji podržavaju rusku intervenciju. Stvara se jedna klima u Rusiji opravdanosti intervencije u Ukrajinu. Netačno je da bismo dobili nešto ako bismo bili protiv Rusije. Rusija će preživeti bez nas, ali mi ćemo izgubiti njihovu podršku. Ako njih izgubimo, onda nemamo ničiju podršku“, kazao je Dačić, prenosi Danas.rs.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...