ČLANICA ODBORA ZA ZDRAVSTVO PARLAMENTA FBiH DR. BELMA POJSKIĆ ZA „SB“: “Zakon Vlade FBiH o konsolidaciji zdravstvenih ustanova je vrlo dobar"

Vlada FBiH jučer je sa dva amandmana izmijenila i u parlamentarnu proceduru uputila Zakon o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH koje će u naredne tri godine na raspolaganju imati 225 miliona KM.

  • Društvo

  • 25. Mar. 2022  25. Mar. 2022

  • 0

Piše: Darko OMERAGIĆ

Vlada FBiH jučer je na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva utvrdila dva amandmana na prijedlog Zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH koji je upućen u parlamentarnu proceduru. O Zakonu i amandmanima bi se trebalo raspravljati u ponedjeljak i utorak na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Podsjetimo, Vlada FBiH je ovim Zakonom odlučila sa 225 miliona KM konsolidovati i restruktuirati u naredne tri godine tri klinička centra u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, te kantonalne i opće bolnice. Klinički centri će prema amandmanima Vlade FBiH dobiti ukupno 120 miliona KM, dok će ostatak dobiti kantonalne i opće bolnice. Novim amandmanima kliničkim centrima je iznos smanjen za pet miliona KM koji su preusmjereni za Kantonalnu bolnicu „Dr. Fran Mihovil Sučić“ u Livnu (tri miliona KM) i Opću bolnicu „Dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu (dva miliona KM). U obrazloženju ranije odluke da se Općoj bolnici u Sarajevu ne dodjele sredstva iz Federalnog ministarstva zdravstva je rečeno da to nije učinjeno jer nije dostavila Izvještaj o utrošku doznačenih sredstava u iznosu od 1,9 miliona KM iz Tekućeg transfera za 2021. godinu, ali je izgleda sada i taj problem riješen nakon što je ovaj izvještaj ipak stigao 18. marta, čime su se stekli uvjeti da dio novca dobije i ova bolnica.

Izvršena je i preraspodjela između pojedinih ustanova, i to JU Kantonalnoj bolnici Zenica umanjen je iznos sredstava za 2 miliona KM, a za isti iznos uvećavaju se sredstva Općoj bolnici Tešanj.

DOŠLO JE VRIJEME DA...

Odluka Vlade FBiH da u naredne tri godine izdvoji značajan novac za zdravstveni sistem u FBiH koji je u protekle dvije godine bio maksimalno izložen i istrošen zbog pandemije koju je izazvao koronavirus je vrlo dobra.

Tim povodom smo razgovarali sa doktoricom Belmom Pojskić, zastupnicom u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i članicom Odbora za zdravstvo Parlamenta FBiH, koja kaže da će ovaj Zakon imati njenu apsolutnu podršku iz više razloga.

"Konačno je došlo vrijeme da se zdravstvene ustanove pomognu kako bi stale na svoje noge. Mi u zdravstvu nismo nikome dužni, nego da su svi dužni nama, međutim, taj novac se u proteklim godinama nije isplaćivao onako kako je bilo potrebno i zbog toga su te ustanove došle u tešku situaciju. Sada nam je pandemija pokazala koliko je važan stabilan zdravstveni sistem i da imamo opremu i zadovoljne zdravstvene radnike. One zdravstvene ustanove koje su državi dužne za doprinose će sada faktički taj novac vratiti državi i niko neće biti na gubitku, a one zdravstvene ustanove koje su to pokušavale riješiti na drugi način, poput Kantonalne bolnice Zenica koja je podigla kredit da bi platila svoja dugovanja će dobiti mogućnosti da ova sredstva ulože u opremu i poboljšanje uslova rada za zaposlene u zdravstvu", jasna je doktorica Pojskić.

Prema njenim riječima, zdravstveni radnici iz FBiH ne odlaze samo zbog plata, nego loših uslova za rad. Ističe da zbog toga treba ulagati u poboljšanje uslova rada kupovinom kvalitetnije opreme.

Pojskić se osvrnula na fenomen „heroja u bijelom“ koji su u nečijim očima odjednom postali „antiheroji u bijelom“.

"U ratu smo bili heroji u bijelom, a onda smo godinu-dvije poslije rata postali svima krivi za sve. Evo i sada je tako. Pandemija nije ni završila kako treba, a već se dižu tonovi protiv zdravstva. Malo to i boli nas zdravstvene radnike. Mislim da zdravstveni sistem u BiH, odnosno konkretno u FBiH je dobar. Pružamo široki raspon usluga pacijentima i vrlo skupe tretmane. Nekada je prosto nevjerovatno da jedna zemlja koja se smatra jednom od siromašnijih, može da izdrži takve intervencije, liječenje i tretmane koje mi dajemo. S druge strane, bolestan čovjek razumije samo svoju bolest i njemu je teško i mi to razumijemo. Ipak, kada vidimo neke negativne tonove po društvenim mrežama to nas sve zaboli jer smo zaista posvećeni svojim pacijentima i liječenju. Zato mislim da zdravstveni radnici sve zarade i još više od onoga što dobiju", kaže dr. Pojskić.

SVIMA ĆE BITI BOLJE

Naša sagovornica je komentarisala i iznos od 225 miliona KM koji će biti izdvojen za zdravstvene ustanove u FBiH. Kaže da bi to moglo biti dovoljno da zdravstvene ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa stanu na svoje noge. Time će se, ističe, pokriti dugovi prema dobavljačima i državi za doprinose.

"To nam stvara mogućnost da startamo od nule i da se fokusiramo na poboljšanje kvaliteta liječenja pacijenata u smislu opreme, prostora, kadrova i edukacije. To je zapravo najznačajnije u svemu ovome. I zato je bitno da ovaj Zakon bude usvojen i u Parlamentu FBiH", tvrdi dr. Pojskić.

Na kraju je podsjetila na vrijeme poslije rata kada su doktori iz BiH odlazili zbog bijedno niskih plata. Danas je situacija drugačija jer doktori odlaze zbog toga što u BiH ne mogu primijeniti ono što su naučili. Oni žele aparate pomoću kojih će postavljati dijagnoze na pravi način. Ovo je, zapravo, sljedeći korak na kojem se mora više poraditi kako bismo najsposobnije zdravstvene radnike zadržali u BiH.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...