DODIKOV DELEGAT SREDOJE NOVIĆ: "Potezi SDA vode u konfuziju, Alma Čolo zna da nas u Neum niko nije zvao"

"Za mene je zastrašujuće da će sazvati Interesornu radnu grupa i, ako se ništa ne učini ili ne bude održana, kaže `mi ćemo poslati u parlament takav zakon`, a ne kaže činjenicu da taj Izborni zakon o integritetu izbornog procesa, kako ga oni zovu, nikada nije prihvaćen od srpskih predstavnika u toj grupi, a koliko imam informaciju ni od hrvatskih", objasnio je Nović.

  • Politika

  • 25. Mar. 2022  25. Mar. 2022

  • 0

"Potezi SDA vode u konfuziju, što se pokazalo i na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH gdje se vidjelo da predstavnici te stranke ne žele komunikaciju sa drugima", izjavio je predsjedavajući Kluba srpskog naroda u tom domu Sredoje Nović, prenosi Srna.

Nović je rekao da je sve to SDA pokazala na jučerašnjoj sjednici Doma naroda, kao i kod izmjena izbornog zakonodavstva u Interesornoj radnoj grupi gdje se “veoma osiono ponaša”.

Komentarišući činjenicu da na jučerašnjoj sjednici Doma naroda niko od delegata bošnjačkog naroda iz SDA nije uopšte diskutovao o zakonskim prijedlozima, koje su na prošloj sjednici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine podržali, Nović je rekao da su oni očigledno sami sebi dovoljni.

"Oni smatraju da nema potrebe da se upuštaju ozbiljnije u sadržaj bilo kog zakona koji je bio na dnevnom redu jučerašnje sjednice. Mnogi od tih zakona nisu rađeni u BiH i nisu ih radili domaći političari već stranci i dali ih u ruke nekim delegatima i poslanicima u Predstavničkom domu iz reda opozicije da ih predlože", ocijenio je Nović.

Prosto je nevjerovatno, dodao je, da nemaju nikakav osjećaj za poštovanje ni ustavnosti ni zakonitosti.

“I pored činjenice da je o zakonu o akcizama, pomoćnik direktora Uprave za indirektno oporezivanje iznio jasan stav da se predloženi zakon ne može i ne smije usvojiti po hitnom postupku, oni su insistirali na tome”, istakao je Nović.

Slušajući opoziciju iz Republike Srpske i iz Federacije kako SNSD nije htio da glasa za hitni postupak, Nović kaže da oni žele da pokažu da se tobože zalažu za građane u BiH.

"Mi želimo da donesemo taj zakon ali ne želimo da donosimo zakon koji neće biti primjenjiv i ne želimo da lažemo građane ni u Republici Srpskoj, odnosno u BiH", istakao je Nović

Izjavu predsjedavajuće Interesorne rasne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva Alme Čolo (SDA) koja je navela da je ne zanimaju stavovi drugih stranaka da o mnogim, uglavnom ključnim stvari, nije postignut dogovor, Nović je nazvao “skandaloznom”.

On je dodao da je nevjerovatno da se Čolo, kao iskusan poslanik i dosta korektna u ranijim istupima, sada ponaša kao da u BiH ne postoje ni Srbi, a kako mu se čini ni Hrvati.

"Za mene je zastrašujuće da će sazvati Interesornu radnu grupa i, ako se ništa ne učini ili ne bude održana, kaže `mi ćemo poslati u parlament takav zakon`, a ne kaže činjenicu da taj Izborni zakon o integritetu izbornog procesa, kako ga oni zovu, nikada nije prihvaćen od srpskih predstavnika u toj grupi, a koliko imam informaciju ni od hrvatskih", objasnio je Nović.

Nović pita da li to onda znači dalje zaoštravanje na političkoj sceni ili pranje savjesti što nisu htjeli da postignu dogovor sa predstavnicima HDZ o najkrupnijim pitanjima”

Ako je tako, kaže, onda nema potrebe ni da saziva sjednicu. “Neka to spakuje i dogovori sa predstavnicima sa kojima se konsultovala o tom potezu, pa neka usvoje. Ne moraju slatti u parlament BiH, jer tamo ne može proći. Valjda je korektno da se pokuša da i predstavnici srpskog naroda učestvuju u donošenju takvih odluka”, naglasio je Nović.

On je napomenuo da predstavnici SNSD-a nisu pozivani u Neum i da to Čolo odlično zna.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...