ZABRANJENI RUSKI MEDIJ HVALI VUČIĆA: "Srbija je posljednje slobodno pleme u Evropi"

Moskva je prije više od mjesec dana pokrenula invaziju na suverenu Ukrajinu pravdajući kako provodi “denacifikaciju” i “demilitarizaciju” susjeda.

  • Regija

  • 28. Mar. 2022  28. Mar. 2022

  • 1

"Russia Today" prenijela je izjavu Aleksandra Vučića, koji je rekao da je ponosan što Srbija sprovodi svoju politiku bez međunarodnog miješanja.

“Srbija je posljednje 'slobodno pleme' Evrope", rekao je predsjednik Aleksandar Vučić, uporedivši Srbiju sa selom “neukrotivih Gala“ iz kultnog francuskog stripa “Asterix” – prenosi RT.

Srbijanski predsjednik je pomenuo pop-kulturu obraćajući se na predizbornom skupu u Požarevcu na istoku Srbije.

“Sretan sam što, kao u stripu o Asterixu i Obelixu, postoji jedno malo pleme Gala koje drži i štiti svoju slobodu na teritoriji Evrope. I ponosan sam što su ovo malo pleme građani Srbije, i naše zemlje, koja svoju politiku vodi samostalno”, naveo je Vučić, prenosi Russia Today.

“Srbija se suočava sa sve većim pritiskom svojih susjeda otkako je prošlog mjeseca Rusija pokrenula ofanzivu na Ukrajinu. Ova zemlja je jedina evropska država koja je zadržala neutralan stav u sukobu, odbijajući da poveća talas antiruskih sankcija, uprkos naporima EU da “usaglasi” svoj stav o Ukrajini sa blokom”, podsjeća RT, prenosi B92.

“Iako su se u Srbiji održavali proruski mitinzi, Beograd je zvanično zauzeo neutralnu poziciju. Vlada je najavila da će prekinuti vojnu saradnju i sa Moskvom i sa NATO-om usred sukoba, a Vučić je obećao da će kazniti Srbe koji žele da se priključe sukobu kao dobrovoljci na bilo kojoj strani”, javlja ruski medij.

Moskva je prije više od mjesec dana pokrenula invaziju na suverenu Ukrajinu pravdajući kako provodi “denacifikaciju” i “demilitarizaciju” susjeda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...