RUSIJA ULOŽILA OŠTAR PROTEST HRVATSKOJ: "Grlić Radman razara tkivo naših odnosa! Neka se ubuduće...!"

Rusija je izrazila snažan protest Zagrebu zbog izjava hrvatskog šefa diplomatije o Vladimiru Putinu i ruskom rukovodstvu

  • Regija

  • 28. Mar. 2022  28. Mar. 2022

  • 6

Ruska ambasada u Zagrebu reagirala je na izjave koje je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman prije nekoliko dana izgovorio o ruskom državnom vrhu i predsjedniku Vladimiru Putinu emisiji Hrvatskoj radija "A sada Vlada".

"Moskva je skrenula pozornost na izjave hrvatskog ministra upućene Rusiji i njezinom rukovodstvu, koje je on progovorio 23. marta 2022. u emisiji "A sada Vlada" na Hrvatskoj radioteleviziji. Uvredljiv jezik i neutemeljene optužbe šefa hrvatskog resora za vanjsku politiku na račun predsjednika Ruske Federacije su apsolutno neprihvatljive", navodi se u saopćenju objavljenom na internetskim stranicama ruske ambasade.

Također je, kako navode, posve nedopustivo kvalificirati kao "režim" legalno izabrane vlasti Ruske Federacije i javno govoriti o poželjnosti njihove smjene što skorije.

"Imajući to u vidu, ruska strana je izrazila snažan protest Zagrebu. Ovakvo neodgovorno ponašanje predstavnika hrvatskog rukovodstva razara tkivo bilateralnih rusko-hrvatskih odnosa koji ove godine obilježavaju 30 godina. Pozvali smo Zagreb da nastavi s održavanjem izgleda kako bi se izbjegle negativne posljedice za međudržavne odnose Rusije i Hrvatske. Također smatramo potrebnim pridržavati se općeprihvaćenih pravila međunarodne komunikacije i diplomatskog bontona", stoji u kratkom saopćenju.

Podsjećamo, ministar Grlić Radman je izjavio da je ruski predsjednik Putin "ratni zločinac", a također se ponadao da "ruski autokratski režim" neće biti duga vijeka i ustvrdio da bi Hrvatska "znala uzvratiti" na ostvarivanje ruskih prijetnji.

On je tada, osvrćući se na istup ruskog ambasadora u BiH Igora Karabuhova izjavio da njegove prijetnje ne smatra realnim. Grlić Radman je ocijenio da je riječ o obliku zastrašivanja, ali "ne vjeruje da veleposlanik govori u ime nečega što bi se stvarno moglo dogoditi".

Karabuhov je upozorio da Moskva zadržava pravo reagirati na potencijalno članstvo BiH u NATO savezu i zapitao novinara: "Otkud vi znate da nemamo planove i protiv Hrvatske, Poljske, Bugarske kao članice NATO-a?“.

U malo izglednom scenariju ostvarivanja prijetnji, Hrvatska „bi znala uzvratiti“ sa svojim saveznicima, naglasio je Radman.

„Prijetnja veleposlanika nije prijetnja samo Hrvatskoj, nego i cijeloj EU-u i kad bi se realizirala aktivirala bi članak 5. NATO saveza u kojem stoji da napad na jednu članicu predstavlja napad na cijeli savez", kazao je.

Radman je rekao da je Putin „već počinio ratne zločine, ali se u ratu mora pregovarati“. Putin „neće imati izbora jer nije ostvario ono što je želio - pokoriti Ukrajinu“.

Dva mjeseca nakon službenog posjeta Moskvi, gdje je ministar rekao da „dobri odnosi s Ukrajinom zaista ne isključuju dobre odnose s Rusijom“, Grlić Radman je kazao kako je tada mislio na ruski narod.

„Ne postoji znak jednakosti između režima i naroda. Narodi ostaju, politike se mijenjaju. Ja se nadam da ovaj autokratski režim neće imati dugi vijek“, naglasio je hrvatski šef diplomatije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...