JOSIP JURATOVIĆ OBJAŠNJAVA: "Bundestag nema specijalnog izvjestitelja za zapadni Balkan"

Na zajedničku inicijativu i uz pomoć mnogih prijatelja i odgovornih struktura u njemačkom Bundestagu će se 6. aprila održati nadstranačko dogovorena debata na temu 30 godina od početka rata u BiH.

  • Mini market

  • 01. Apr. 2022  01. Apr. 2022

  • 0

Zastupnik u Bundestagu Josip Juratović oglasio se danas nakon što je njemački Bundestag odredio nove pozicije u parlamentarnim skupinama i radnim odborima koji se odnose na zapadni Balkan, Hrvatsku i Sloveniju.

Iako je on ponovo odabran za predsjednika parlamentarne skupine za zapadni Balkan, a izabran je i za predsjednika radne grupe socijaldemokratske partije za jugoistočnu Evropu, Juratović je otkrio kako ipak Bundestag nema specijalnog izvjestitelja za BiH.

"Njemački parlament nema specijalnog izvjestitelja za zapadni Balkan, a Manuel Sarazzin iz Zelenih je specijalni izvjestitelj za zapadni Balkan u ministarstvu vanjskih poslova savezne Republike Njemačke, a ne Bundestaga", dodaje Juratović.

U njemačkom Bundestagu postoje nadstranačke parlamentarne skupine, radne grupe, odbori za evropsku i vanjsku politiku koji su zaduženi za odnose za zapadni Balkan. 

Za parlamentarnu skupinu Sjeverni Jadran (Slovenija i Hrvatska) predsjednik je i dalje Oliver Luksic iz Liberala, a potpredsjednica je ovaj put nova zastupnica SPD-a Jasmina Hostert porijeklom iz Sarajeva. 

Odbori za vanjsku politiku i za evropska pitanja u svim strankama u Bundestagu po pitanju zapadnog Balkana imaju svoje izvjestitelje. Tako je za SPD u odboru za vanjsku politiku kao izvjestitelj zadužen Adis Ahmetović, a u odboru za evropsku politiku Josip Juratović. 

Na zajedničku inicijativu i uz pomoć mnogih prijatelja i odgovornih struktura u njemačkom Bundestagu će se 6. aprila održati nadstranačko dogovorena debata na temu 30 godina od početka rata u BiH, navodi Oslobođenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...