BRAVO MOMCI: Sarajevski Fantomi prvaci Evrope u sjedećoj odbojci po peti put

Fantomi su u finalu savladali njemački Bayer Leverkusen sa 3:0

  • Sport

  • 02. Apr. 2022  02. Apr. 2022

  • 0

Odbojkaški klub invalida Fantomi iz Sarajeva proteklog vikenda osvojio je titulu prvaka Evrope.

Prvak Bosne i Hercegovine do trofeja je stigao u italijanskom gradu Nole. Fantomi su u finalu savladali njemački Bayer Leverkusen sa 3:0, te tako stigli do rekordne pete titule prvaka Evrope u sjedećoj odbojci za muškarce.

Bh. tim je na putu do trofeja bio bolji od domaćina Nola Citta dei Gigli, OIK Zagreb, Silesia (Poljska), Mozdulj Mozgaskorlatozottak (Mađarska) i Karamana (Turska).

Jedan od onih igrača koji su godinama nosioci igre Fantoma je Ismet Godinjak. Presretan je zbog novog uspjeha, a na pitanje koja titula mu je najdraža, izdvojio je onu od prije 15 godina.

Svaka je draga na svoj način, ali nekako najviše u sjećanju mi je ostala ona iz 2007. godine. Igrali smo bosansko finale, na domaćem terenu, a za naslov prvaka Evrope u direktnom dvoboju savladali smo gradskog rivala SPID sa 3:2. Ona mi je u posebnom sjećanju, iako svaka ima svoju priču i svoju draž. Nije bilo lako osvojiti nijednu – kazao je Godinjak za Faktor.
Titulu osvojenu u Italiji Godinjak i društvo iz Fantoma pamtit će nezaboravnom putu i skupljenoj kilometraži. Grad Nola nalazi se u južnom dijelu Italije.

Kako bismo uštedjeli na troškovima, da bi put bio jeftiniji, putovali smo sa naša dva kombija. Put u jednom pravcu je trajao dva dana. Imali smo noćenja i u odlasku i u povratku, pa nam je to malo olakšalo napore. Mada ni sa noćenjima nije bilo jednostavno. Za šest dana prešli smo oko 4.000 kilometara. Dug je to i naporan put – kaže Godinjak dodavši:
Srećom, atmosfera u našoj ekipi je sjajna, uvijek smo veseli, nasmijani, zezamo se. Da nije tako, bilo bi duplo teže. Na putu prema odredištu pričamo o očekivanjima, na povratku sumiramo utiske kako nam je bilo i onda lakše podnesemo put. Jer tek kad prespavaš, stigne te umor. Nemamo vozača. Mi i vozimo, igramo, organizujemo sve… Na kraju sve to dođe na naplatu, ali kad se vratiš sa trofejom, znaš da nije bilo uzalud.

Fantomi su jesenji prvaci BiH. U gradskom derbiju protiv SPID-a slavili su sa 3:2, te tako stigli do “male” titule, koju će, nada se Godinjak, potvrditi, i u drugom dijelu sezone.

Da se ne lažemo, cilj nam je titula prvaka. Ako nas zdravlje posluži, želimo odbraniti naslov najboljeg tima u našoj zemlji. Za vikend smo trebali igrati protiv Zenice u prvom kolu drugog dijela sezone, ali smo tražili odgodu za utorak. Što zbog nastupa na Kupu šampiona, što zbog obaveza u reprezentaciji u Zlatnoj ligi nacija, u pogonu smo pet vikenda zaredom. Stoga smo odgodili ovaj meč. Već sada smo počeli i pripreme za Sarajevo Open, turnir koji tradicionalno organizujemo (igrat će se krajem maja, op. a.). Praktično, s tim turnirom ćemo završiti klupski dio sezone, a onda slijede obaveze u reprezentaciji – kaže Godinjak.

Naglasio je kako će im glavni kadidat za titulu biti SPID, ali je pohvalio i ostale ekipe.

"SPID smo u prvom dijelu sezone dobili sa 3:2, iako smo gubili 0:2. Međutim, uspjeli smo se vratiti, pokazali smo da smo mentalno jaki i to je najveći adut Fantoma. U finalu ovogodišnjeg Kupa šampiona, u prvom setu smo gubili od Bayera sedam razlike (11:4 i 13:6), ali smo se izvukli, dobili smo prvi set i poslije je sve bilo mnogo lakše. Psihički smo zaista mnogo jaki. Što se tiče ostalih ekipa u BiH, treba pohvaliti Sinove Bosne iz Lukavca, Zenicu, Brčko… Ima pet-šest ekipa koje mogu svakog dobiti", ističe Godinjak.

Nezaobilazna tema je i reprezentacija BiH. Ifet Mahmutović nedavno je na selektorskoj poziciji naslijedio Mirzu Hrustemovića, a odmah su došle i dvije titule.

"Dolaskom Ifeta Mahmutovića dobili smo novu energiju. Došlo je do promjene odnosa unutar tima, novi selektor je veliki znalac i odmah smo na dva takmičenja osvojili dvije titule (prvaci Evrope i Zlatna liga nacija)", kaže Godinjak.

BiH će u novembru biti domaćin Svjetskog prvenstva, a Zlatni ljiljani će jurišati na četvrtu titulu prvaka svijeta. Najveći rival bit će nam Iran, koji će, ruku na srce, biti prvi favorit SP-a.

"Lično bih smatrao velikim uspjehom kada bismo izborili finale. Iran je lider i veliki favorit, ali ima tu još reprezentacija koje mogu pomrsiti račune. Naravno, mi ćemo uraditi sve što je u našoj moći da pokušamo doći do titule. Lopta je okrugla, vidjet ćemo šta će biti. Vjerujem da ćemo odraditi paklene i kvalitetne pripreme, koje će imati glavu i rep, dat ćemo sve od sebe, pa ćemo vidjeti za šta će to biti dovoljno", zaključio je Godinjak.

Kako god završili na Svjetskom prvenstvu, naši Zlatni ljiljani već su pobjednici, piše Faktor.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...