ŠEHIĆ DEMANTIRAO DODIKA: "Ne postoji pravna mogućnost da RS sama organizira izbore"

"Postoji varijanta da Republika Srpska sama organizuje izbore", izjavio je lider SNSD-a Milorad Dodik, dok nekadašnji član CIK-a BiH Vehid Šehić tvrdi da je prema važećim zakonskim propisima jedino CIK ovlašten za organiziranje izbora.  

  • Društvo

  • 05. Apr. 2022  05. Apr. 2022

  • 2

Nekadašnji član CIK BiH Vehid Šehić iz Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”, Dodikovu izjavu smatra neozbiljnom, ističući da RS ne može sama organizirati izbore jer joj tako nešto ne dozvoljava zakon, a ni Ustav. 

"Jedina institucija koja može provoditi izbore u BiH je Centralna izborna komisija. Izborni zakon je jasan, a on kaže da je CIK odgovorna za zakonito provođenje izbornog procesa. Dakle, nijedna druga institucija ne može provoditi izbore u BiH, jer u tome nema podršku ni zakona niti Ustava", tvrdi Šehić. 

Šehić smatra da će, bez obzira na trenutne oprečne izjave političara o tome kako izbora neće biti u oktobru, oni ipak biti održani. Šehić ističe da se izbori moraju sprovesti i da to što nisu usvojene izmjene Izbornog zakona BiH ne smije biti prepreka za njihovo održavanje. 

"Slična situacija je bila i 2018. godine, jer nisu bile provedene odluke Evropskog suda za ljudska prava, niti odluka u Parlamentarnoj skupštini BiH po pitanju odluka Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića. Uprkos tome, izbori su se te godine održali. Tako će biti i ove godine", tvrdi Šehić. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...