ABRAMOVIČ ZBOG AGRESIJE NA UKRAJINU IZGUBIO SEDAM MILIJARDI DOLARA: Ostalo mu još 8,3 milijardi

Taj ruski oligarh "odavno održava bliske veze s Vladimirom Putinom", stoji u pripremnom dokumentu Europske unije o novim sankcijama. Upravo te veze omogućile su mu da ojača svoje bogatstvo, navodi se u dokumentu.

  • Svijet

  • 05. Apr. 2022  05. Apr. 2022

  • 1

Ruski oligarh Roman Abramovič iznenadio je sve kada se pojavio na ukrajinsko-ruskim pregovorima u Istanbulu, no prema turskoj diplomaciji, on od prvih dana "iskreno" pokušava zaustaviti rat i njegov je doprinos "pozitivan", za što ima i valjane osobne razloge, ocjenjuju analitičari.

Predsjednik nogometnog kluba Chelsea sudjeluje "u iskrenim mirovnim" naporima od prvih dana rata ruske invazije na Ukrajinu 24. februara i njegov je doprinos "pozitivan", rekao je Mevlut Cavusoglu, ministar vanjskih poslova Turske, koja posreduje i domaćin je pregovora.

Abramovič je zadužen "uspostaviti kontakte" između zaraćenih, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

List Wall Street Journal otkriva da je Abramovič početkom marta bio u Kijevu gdje se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Tada su u njega otkriveni simptomi trovanja kao i u dvojice ukrajinskih pregovarača, piše WSJ.

Na ispravnoj strani povijesti

Ruska invazija na Ukrajinu donijela je oligarhu Abramoviču osobnu katastrofu, ističu analitičari, jer je kao i brojni drugi ruski oligarsi pogođen zapadnim sankcijama. Pod sankcijama i zamrznute imovine u Ujedinjenom Kraljevstvu, Abramovič je pokušavao prodati Chelsea, no prodaja je prekinuta.

Taj milijarder čije bogatstvo britanska vlada procjenjuje na 10.7 milijardi eura i ne baš čiste prošlosti, o čemu je pisao BBC kada je sredinom marta otkrio dokumente koji ga terete za korupciju, ima osobnih razloga za što skoriji završetak rata u Ukrajini. 

Uloga posrednika trebala bi mu pomoći da ulašti svoj ugled pred zapadnim vladama koje su ga stavile na crnu listu. 

Sudjelovanje u pregovorima "dobra je prilika Abramoviču da se nađe na ispravnoj strani povijesti", ocjenjuje  Aleksander Baunov, znanstvenik u Moskvinom Centru Carnegie.

Baunov dodaje da je Abramovič vjerojatno zainteresiran za sudjelovanje u obnovi Ukrajine nakon rata.  

Osim Chelseaja, Abramovič ima dionice u Evrazu, divu čelične industrije, te u ruskoj tvrtki Norilsk Nickel, specijaliziranoj za eksploataciju i preradu nikla i paladija.

Odani oligarh 

Taj ruski oligarh "odavno održava bliske veze s Vladimirom Putinom", stoji u pripremnom dokumentu Europske unije o novim sankcijama. Upravo te veze omogućile su mu da ojača svoje bogatstvo, navodi se u dokumentu.

Abramovič je "Putinu najvjerniji i najodaniji oligarh", tvrdi Marija Pevčih, zadužena za istragu zaklade oporbenog ruskog političara Alekseja Navalnog, koji je u ruskom zatvoru. 

Abramovičevo sudjelovanje u rusko-ukrajinskim pregovorima njegova je reklamna kampanja, smatra Pevčih.

"Najvažnije je da mu Putin vjeruje. No i Zelenskij bi mu mogao vjerovati" ocjenjuje ruski politolog Konstantin Kalačev.

Od 2001. do 2008. Roman Abramovič je bio guverner rijetko naseljene pokrajine Čukotke na krajnjem ruskom sjeveroistoku i ulagao je svoj novac u projekte te nerazvijene regije. 

Sve do 2019. kada je prodao svoj udio bio je jedan od ravnatelja prvog ruskog javnog kanala, proputinovski nastrojenog medija.

Časopis Forbes procjenjuje da je ratom u Ukrajini Abramovič izgubio 7 milijardi dolara i da mu se bogatstvo sada svelo na 8.3 milijarde.

Oligarh kojega prati glas da je povučen i tajnovit - on nikada ne daje intervjue - najavio je 2. marta da želi prodati Chelsea te da će prihod uplatiti u zakladu "za sve žrtve rata u Ukrajini i za dugoročnu obnovu" zemlje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...