AMBASADA SAD-a DALA DOMAĆU ZADAĆU: Obaveza bh. lidera je da osiguraju pravovremeno održavanje izbora!

Pitanja na koja su odgovarali iz Ambasade SAD-a bila su usmjerena ka izjavama Gabriela Escobara koji je kazao da je 'BiH najveći problem', te da 'građansko uređenje BiH je moguće tek nakon što uđemo u EU'.

  • Vijesti

  • 08. Apr. 2022  08. Apr. 2022

  • 3

Politika SAD bila je i jeste da je budućnost Bosne i Hercegovine u evroatlantskim institucijama, uključujući EU. Odgovornost je bh. političkih lidera da provedu neophodne reforme koje će BiH i odvesti u tom pravcu, kazali su iz Ambasade SAD-a u BiH za Novinsku agenciju Patria.

Pitanja na koja su odgovarali iz Ambasade SAD-a bila su usmjerena ka izjavama Gabriela Escobara koji je kazao da je 'BiH najveći problem', te da 'građansko uređenje BiH je moguće tek nakon što uđemo u EU'.

Na pitanje da kažu stav novog ambasadora SAD u BiH i da li je na pomolu nova politika SAD-a prema BiH ili, pak, Escobar zastupa svoje stavove ne prateći previše politiku State Departmenta iz Ambasade nisu konkretno odgovorili osim da SAD podržavaju put BiH u EU, ali su ponovili ranije stavove u vezi održavanja izbora.

“Izbori su osnovno demokratsko pravo; obaveza je bh. lidera da osiguraju financiranje i pravovremeno održavanje izbora. Nema pravnih, tehničkih niti političkih razloga za odgodu oktobarskih izbora. Opredjeljenje za održavanje redovno zakazanih, slobodnih, fer i demokratskih izbora također je dio obaveza BiH prema OSCE.

Parlament BiH treba brzo djelovati i usvojiti zakonodavstvo iz oblasti integriteta izbornog procesa kako bi građane uvjerio da je njihov glas bitan I da nema manipulacija niti prevara. To je ono što birači svih političkih stranaka u BiH žele, zaslužuju i očekuju”, dodali sui z ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...