VUČIĆ PRITISNUT UZ ZID, NEMA KUD: Srbija na nekoliko koraka od uvođenja sankcija Rusiji (VIDEO)

Nakon izbora na Aleksandra Vučića pojačan je pritisak Zapada oko zauzimanja jasnog stava Srbije prema Rusiji koja je napala Ukrajinu.

  • Regija

  • 09. Apr. 2022  09. Apr. 2022

  • 1

Srbija je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija glasala za suspenziju Rusije iz Vijeća za ljudska prava.

Prethodno je početkom marta osudila rusku agresiju na Ukrajinu, a zatim je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u svom prvom intervjuu za RTS nakon reizbora na ovu funkciju govorio o pritiscima na državu da donese ovakvu odluku, ali i o gladi i nemaštini koji bi Srbiju mogli zadesiti ako Srbiji Evropska unija uvede sankcije. Pitanje koje se samo nameće jeste da li je to bila uvertira za scenario u kojem će Srbija, ipak, morati da uvede sankcije Rusiji, piše Nova.rs.

Početkom marta Srbija se nakon kratkog nećkanja na sjednici Generalne skupštine UN pridružila osudi invazije Rusije na Ukrajinu. Zatim se u četvrtak uveče našla na spisku onih koji su na Generalnoj skupštini UN glasali za suspenziju Rusije iz Vijeća ljudska prava.

Ekskluzivnu priliku da sve objasni imao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu na RTS, koji je uslijedio samo nekoliko sati nakon donošenja ove odluke. Objasnio je da je Srbija donijela odluku da bude uzdržana, da su uslijedili različiti pritisci, a da veliki problem može da bude odluka EU da Srbija ne bude izuzeta iz paketa sankcija za naftu, a koje bi trebale stupiti na snagu 15. maja...

A zatim je u cijelu priču ubacio riječ od koje svi strahuju - glad.

Nećemo imati šta da jedemo

“Molim ljude kao Boga... Sve lične ambicije sam istrošio, ali molim ljude da razumiju da, ako budemo imali sankcije, nećemo imati šta da jedemo. Ne moramo da jedemo? Jel tako. Dobro nema problema. Ako ćemo tako da vodimo zemlju nema problema. Ja ne moram da budem predsjednik, ja ne moram, a oni nek vode zemlju nek nas unište, nek je vrate u 2000-te kada smo lančili, kada smo katančili fabrike i neka nas vrate u 1990-te, pa lijepo nek zaratimo sa nekim ako treba, samo neka i pokažu šta su nam od vojske napravili ...”, upozorio je Vučić.

I sve je zazvučalo kao da je predsjednik Srbije javnost pripremao za to da će Srbija na kraju ipak morati da uvede sankcije Rusiji.

U međuvremenu sankcije Evropske unije na uvoz nafte su ukinute, ali to prema mišljenju diplomate i bivšeg ambasadora Srbije u Bjelorusiji Srećka Đukića, ne mijenja činjenicu da je Srbija na nekoliko koraka od uvođenja sankcija Rusiji. Da ukidanje sankcija podrazumjeva i određene uslove koje Srbija treba da ispuni, potvrdio je i sam Vučić.

Nikad ne reci nikad

“Mislim da Srbiji preostaje još neki korak do uvođenja sankcija Rusiji. Konačno je vlast u Srbiji shvatila da mora ići ukorak s vanjskom politikom Evropske unije, uprkos onome što govore i što su u toku predizborne kampanje govorili neki političari, prije svega desničarski lideri i buržoarski lider koji je na čelu Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić. To da Srbija nikad neće uvesti sankcije Rusiji nijedan ozbiljan političar nikada neće reći, naprosto “nikad ne reci nikad”. Aleksandar Vučić je jasno rekao da nam takva politika ne donosi ništa osim glad, nemaštinu, sankcije, rat i ponavljanje devedesetih godina”, kaže Đukić.

Slijediti Evropsku uniju i Ameriku, stoga ostaje jedini put.

Đukić kaže da je uvjeren da EU i bez uvođenja sankcija Rusiji vidi da zemlja trpi posljedice tih sankcija.

"Naš izvoz u Rusiju je stao, mi smo izrazito kontinentalna zemlja, tako da ne možemo preko mora da dovučemo ni gas ni naftu, a ni oružje o kojem je Vučić također pričao. I Brisel i Moskva vide da mi i bez formalnog uvođenja sankcija Rusiji trpimo velike posljedice, ali ako budu htjeli da nas teraju do kraja morat ćemo to da uradimo”.

Podsjetimo, kako je objavila Nova, nakon izbora na Aleksandra Vučića je pojačan pritisak Zapada oko zauzimanja jasnog stava Srbije prema Rusiji koja je napala Ukrajinu. Naša saznanja govore da zapadni partneri zahtijevaju od Vučića da “očisti” vlast od proruskih kadrova i da država zauzme jasan spoljnopolitički kurs u odnosu na Rusiju. To podrazumijeva da u vladi ne bude Aleksandar Vulin, ali ni lider SPS-a Ivica Dačić ukoliko se odrekne proruske politike.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...