TEŽAK UDARAC ZA TURIZAM, SPOMINJE SE I RECESIJA: Crna Gora gubi goste, EBRD uradio korekciju ekonomskog rasta…

U uslovima krize, naročito izazvane ratnim sukobima, smatra da nije nemoguće da ekonomija sklizne u recesiju.

  • Ekonomija

  • 11. Apr. 2022  11. Apr. 2022

  • 1

Evropska banka za obnovu i razvoj korigovala je ekonomski rast Crne Gore sa 5,7 na 3,7 posto, a razlog je, kako je pojašnjeno, što turizam gubi goste zbog ratnog sukoba između Ukrajine i Rusije

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić ocjenjuje da je prognoza Evropske banke očekivana i opravdana.

„Mislim da je sasvim očigledno da ekonomija usporava i da će se to nastaviti u budućem periodu u onoj mjeri ukoliko se ratni sukobi budu pojačavali. Čak mislim da ukoliko se ratni sukob održi u intenzitetu u kojem je sada, da se može desiti da to bude praćeno još intenzivnijim padom ekonomske aktivnosti“, kazao je Kostić za Radio Crne Gore.

U uslovima krize, naročito izazvane ratnim sukobima, smatra da nije nemoguće da ekonomija sklizne u recesiju.

„Nadam da se to neće desiti zato što je nivo tražnje, uprkos svim ovim tendencijama, značajan i vjerujem da će tražnja održati ekonomiju da ona ne sklizne u recesiju“, rekao je Kostić, prenosi RTCG.

Za Kostića, prognoza da će Crna Gora od turizma zaraditi milijardu eura je optimistična, naročito u uslovima neizvjesnosti kada, kako kaže, imamo na snazi ratni sukob, nastabilnu političku situaciju u Crnoj Gori, rastuću inflaciju.

Kostić je saglasan sa procjenom crnogorskog turističkog udruženja da ćemo, bar prema sadašnjim najavama o dolasku turista iz Skandinavije i sa Bliskog Istoka, produžiti sezonu, ostvariti prihode, ali kako zaključuje, teško je nadoknaditi gubitak od 140.000 posjetilaca iz Rusije i 110.000 turista iz Ukrajine

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...