STAV MOSKVE SE PROMIJENIO: "Rusija neće pauzirati vojnu operaciju u Ukrajini zbog mirovnih pregovora"

Sergej Lavrov je u intervjuu za rusku državnu televiziju rekao da ne vidi razloga zašto ne bi nastavili pregovore s Ukrajinom, ali je inzistirao da Moskva neće zaustaviti svoju vojnu operaciju kada se dvije strane ponovno sastanu.

  • Svijet

  • 11. Apr. 2022  

  • 1

Rusija neće pauzirati svoju vojnu operaciju u Ukrajini radi novih krugova mirovnih pregovora, rekao je u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Ruski dužnosnici rekli su da mirovni pregovori s Ukrajinom ne napreduju onoliko brzo koliko bi oni željeli i optužuju Zapad da pokušava minirati pregovore optužujući ruske snage da su počinile ratne zločine, što Moskva poriče.

Sergej Lavrov je u intervjuu za rusku državnu televiziju rekao da ne vidi razloga zašto ne bi nastavili pregovore s Ukrajinom, ali je inzistirao da Moskva neće zaustaviti svoju vojnu operaciju kada se dvije strane ponovno sastanu.

Lavrov je rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio suspenziju vojne operacije tokom prvog kruga pregovora potkraj februara, ali stajalište Moskve od tada se promijenilo.

“Nakon što smo se uvjerili da Ukrajina ne planira odgovoriti istom mjerom, odlučeno je da tokom idućih krugova pregovora neće biti pauze (u vojnoj akciji) sve dok se ne postigne konačan dogovor”, rekao je Lavrov, prenosi Hina.

Lavrov je prošle sedmice optužio Kijev da je Moskvi iznio “neprihvatljiv” nacrt mirovnog sporazuma koji odstupa od dogovora koje su dvije strane prije postigle. Kijev je odbacio tu Lavrovovu ocjenu kao taktiku potkopavanja Ukrajine ili skretanja pozornosti s optužbi za ratne zločine.

U intervjuu objavljenom u ponedjeljak, Lavrov je također rekao da su pozivi šefa europske diplomacije Josepa Borrella da Europska unija nastavi naoružavati Ukrajinu “jako ozbiljan zaokret” u europskoj politici.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...