GJENERO ZA „SB“ NAJAVLJUJE NASTAVAK "POSPREMANJA": Dodik je svršena priča, krug oko njega se zatvorio. Istovremene sankcije i Schmidtov udar opravdano su izazvale strepnju....

"Potiskivanje korupcije i kriminala iz javnog života i političkih institucija način je izgradnje demokratskog poretka", kazao je Gjenero.

  • Politika

  • 14. Apr. 2022  14. Apr. 2022

  • 0

Politolog Davor Gjenero komentirao je za „Slobodnu Bosnu“ aktualni politički trenutak na Balkanu, osvrnuo se na najnovije sankcije bh. političarima i dužnosnicima i najavio novo „pospremanje“.

"Počinje se događati ono što očekujemo od početka mandata administracije američkog predsjednika Bidena – u balkanskim se razdobljima uspostavlja momentum za duboke promjene. Vanjska politika SAD-a, kao globalne sile, troma je i potrebno je neko vrijeme da se brod, koji je u četiri godine s nekompetentnim kapetanom Trumpom za kromilom, plovio u pogrešnom smjeru, vrati na stari dobri kurs. Nebitno je koji ćemo datum označiti kao prekretnicu, ali nekoliko ih konkurira za takvu oznaku. Vjerojatno će većina prekretnicom označiti datum kad je čovjek od povjerenja predsjednika Bidena Cristopher Hill stupio na dužnost veleposlanika u Beogradu. Istovremeno su se ubrzali procesi u Bosni i Hercegovini, u Srbiji se stvorila bitno promijenjen politički reljef, za kojeg se ne treba kladiti da je povoljan za autoritarnog vladara Aleksandra Vučića, i pogotovo za njegovu sljedbu i strukturu vladavine koju je uspostavio", kazao je Gjenero za „Slobodnu Bosnu“, te dodao kako politička kriza u Crnoj Gori istovremeno izgleda ide prema smirivanju.

Zanimljive se stvari događaju u Srbiji.

"Vučić je osvojio drugi mandat plebiscitarnom potporom, ali njegova stranka izgubila je apsolutnu većinu i posve je neizvjesno kakvi će biti odnosi u glavnom gradu, koji uvijek ima simbolično značenje. Iako je Srpska napredna stranka uspostavila sustav jedne dominantne političke partije, iako je opozicija bez snage i bez snažne političke ideje, iako je parlamentarna arena fragmentirana i ne postoji realna politička alternativa stranci koja je puka Vučićeva sljedba, malo je vjerojatno da bi Vučićev stil vladavine mogao nadživjeti kraj prethodnog parlamentarnog mandata. Naime, ako se Vučić doista povuče s pozicije predsjednika stranke, malo je vjerojatno da je moguće njegovo zadržavanje 'superpredsjedničkih' ovlasti, pogotovo ako osoba koja bude imenovanja premijerom, ujedno i preuzme stranačko vodstvo.

Nova /Vučić „čisti“ vladu Srbije od proruskih kadrova: Ugroženi Dačić i  Vulin / Radio SarajevoIlustracija

Manevrom s proglašenjem sankcija prema ruskim naftnim kompanijama koje imaju svoja poduzeća u državama izvan EU, Unija je Vučića primorala na odmak od Rusije i, najprije, glasanje u korist isključivanja Rusije iz UN-ove Komisije za ljudska prava. Po svemu sudeći, euro-američki pritisak uskoro će Vučića natjerati na to da, jednako kao i Crna Gora, proglasi i provede sankcije protiv Rusije. U tim okolnostima, vjerojatno će započeti dramatične promjene u političkoj areni, pod pritiskom dijela rusofilne političke javnosti. Nacionalistički radikali i proruske organizacije kojima je Vučić otvarao prostor mogle bi postati opasnost po njegovu stranku, a njegova osobna vlast polako bi mogla kliziti u zamku. Pronicljivi ljudi u Beogradu, poput sjajnog pisca Marka Vidojkovića, već sad tvrde da, unatoč svoj kontroli medija, dominaciji vladajuće stranke kršenjima izborne procedure, nepravilnostima koji izbore u Srbiji definiraju kao niti slobodne niti poštene, izborna procedura nije bila onako obilježena represijom, kao što je to bila izborna kampanja 2020. godine. Ključ je činjenica da je američka inicijativa potiskivanja korupcije i kriminala, koji obilježavaju sve totalitarne i autoritarne poretke, dovela do toga da je Vučić morao eliminirati aktera koji je bio neformalni član njegovih izbornih štabova – nekog Velju Belivuka. Time se odrekao usluga njegovih batinaša i represija je postala manje uvjerljiva, manje strašna."

VUČIĆ U VELIKIM PROBLEMIMA

"Ključni argument Bidenove strategije je upravo potiskivanje korupcije s prostora Balkana kao ključ otklanjanja demokratskih deficita, i na osnovu onog što se događa u Srbiji, čini se da taj mehanizam funkcionira. Rat u Ukrajini i izolacija Rusije drugi je važan čimbenik, koji će vjerojatno bitno krojiti arhitekturu buduće vladajuće većine u Srbiji. U uvjetima kad je Bog visoko, a Rusija ne samo tamo daleko, u snovima, nego iz dana u dan sve dalje, Vučić je u zamci: može ili odlučiti voditi politiku izolacije, a to onda ne bi značilo neke formalne sankcije, nego gubitak privilegija, povlaštenog statusa na europskom tržištu, financijskih potpora, uvoznih kvota, a možda i 'bijelog Schengena', ili se distancirati od Rusije, započeti obračun s nacionalističkim radikalima (to će biti uvjet za puko političko preživljavanje) i odricanje od koruptivnih elemenata u vlasti. Uostalom, dva simbola koruptivne vladavine u prethodnom razdoblju, premijerka Ana Brnabić i ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin, očito odlaze iz izvršne vlasti. Ako se stvarno odmakne od korupcijom i mafijom premrežene stranke, Vučić će moći preživjeti kao predsjednik države narednih pet godina, ali će to biti i početak njegova političkog kraja."

SCHMIDT, VRHUNSKI SLUŽBENIK, TEMELJIT I PRECIZAN

Nakon aktiviranja bonskih ovlasti, visoki predstavnik Christian Schmidt odlazi u Beograd na sastanak s predsjednikom Srbije, Gjenero smatra da Vučić kod kreatora politika na ovom prostoru kupuje svoje preživljavanje, jer jedino je tako moguće shvatiti njegov iznenadan sastanak s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, i to upravo u trenutku kad je ovaj počeo koristiti se svojim bonskim ovlastima i djelovati aktivno.

Foto: SLOBODNA BOSNA / S.S.

"Schmidt je manje političar, a više vrhunski javni službenik, što znači da je temeljit i precizan. Upravo tako, temeljito i precizno, pripremio je svoju odluku o poništenju Dodikovog zakona kojim je ovaj pokušao uzurpirati državnu imovinu na teritoriju entiteta pod svojom vlašću. Istovremene sankcije Velike Britanije i Schmidtov udar posve su opravdano izazvale strepnju politike aktera iz 'Srpskog sveta' i uvjerenje da se priprema Dodikovo hapšenje. Despoti, groteskni oklopni transporteri sklepani po ruskom modelu u vojnoj industriji Srbije, oko Dodika, helikopteri nad njegovim veleposjedom, policija pod teškim naoružanjem, samo su izrazi straha izazvanog novim okolnostima. Dodiku nisu danas daleko samo njegov nekadašnji zaštitnik Putin i Barviha u Moskvi, utočište propalih satrapa u Putinovim kolonijama, daleko su mu i Dedinje i dojučerašnji prijatelji Vučić i Ivica Dačić, koji je i sam u problemima.

Koncepcija Bidenova administracije je posve jasna – nacionalizam nije samo utočište gnjida, on je i instrument kojim te gnjide prikrivaju svoj kriminal, zločine, suradnju s narko kartelima i mafijaškim organizacijama. Potiskivanje korupcije i kriminala iz javnog života i političkih institucija način je izgradnje demokratskog poretka. Dodik je, očito, svršena priča, jer se krug oko njega zatvorio. Međutim, širenjem američkih sankcija na člana SDA i osobu iz pravosudnog sustava vezanu uz HDZ BiH, jasno je da on nije jedini koji je došao na red. 'Pospremanje' počinje i u Federaciji, a sve je opet u skladu s načelima i vjerojatno će se pokazati da oni koji opstruiraju dogovor i obnovu savezništva Hrvata i Bošnjaka unutar Federacije, to čine iz istih razloga zbog kojih Dodik potiče nacionalizam pod svojom vlašću, zato da bi zaštitili svoje koruptivne interese", zaključuje Gjenero.

(M. ILIČIĆ)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...