DOK ČOVIĆ OTVORENO PRIJETI: Hoće li Bosna i Hercegovina sankcionirati političare koji su pod stranim sankcijama, i one koji najavljuju opstrukciju izbora...

Na izbore, prema važećem zakonu, sankcionisani bh. funkcioneri mogu izaći bez prepreka. Centralna izborna komisija ima mogućnost kažnjavanja kršenja pravila igre u izbornoj kampanji.

  • Politika

  • 18. Apr. 2022  18. Apr. 2022

  • 3

Nove sankcije bh. funkcionerima koje su uvele Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija, proširile su postojeće "crne liste". I dok se priča da bi im se moglo pridružiti više zemalja Evropske unije, postavlja se pitanje može li i Bosna i Hercegovina sankcionisati sankcionisane? Imena sa spiskova godinama su na pozicijama u vlasti, a većina njih planira da se oproba i na predstojećim izborima.

Na izbore, prema važećem zakonu, sankcionisani bh. funkcioneri mogu izaći bez prepreka. Centralna izborna komisija ima mogućnost kažnjavanja kršenja pravila igre u izbornoj kampanji. Među sankcijama je novčana kazna, skidanje kandidata sa liste i poništavanje ovjere političkih stranaka, koalicija ili kandidata. Iz CIK-a poručuju da je prerano govoriti o konkretnim potezima.

"Centralna izborna komisija BiH će postupiti u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH u trenutku kada bude faza ovjere kandidatskih listi. To se dešava najkasnije 65 dana prije dana izbora", saopćeno je iz CIK-a BiH.

CIK je ranije imao više opcija, ali je zbog osiguranja građanskih prava sve to na kraju otpalo.

"Izborna komisija kada je u Zakonu o sukobu interesa imala pravo da izrekne četiri godine zabrane učešća u vlasti, odnosno na izborima, po meni je i tad bilo protivustavno. Samo odlukom sudova se mogu oduzimati određena građanska prava i zato je to izmjenama kasnije i ukinuto", kaže bivši član CIK-a BiH Vehid Šehić.

Mogućnosti koje CIK nema, na raspolaganju stoje visokom predstavniku. U prošlosti su visoki predstavnici suspendovali 180 političara na kraći ili duži period. "Uklonjenim" zvaničnicima bilo je zabranjeno obavljanje funkcije u stranci, kao i izbor ili imenovanje na neku poziciju. Među njima su i Mirko Šarović, Dragan Čović, Dragan Kalinić i mnogi drugi. Najsvježiji potez visokog predstavnika je upotreba bonskih ovlaštenja u slučaju suspenzije Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske. 

Velika Britanija nedavno je sankcionisala predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Sjedinjene Države su na crnu listu dodale i Asima Sarajlića, delegata u Domu naroda BiH, kao i bivšu glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić. No međunarodne sankcije nerijetko donose nagradu na domaćem terenu. Ne za građane, nego za političare. Oni koji su sankcionisani u javnosti se predstavljaju žrtvama i borcima za nacionalne interese. To im obezbjeđuje predizborne poene, a umiješanost u korupciju zbog koje su i dospjeli na crne liste, pada u drugi plan.

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...