POLITIKA VOJNE NEUTRALNOSTI: Po sprovedenoj anketi većina Šveđana sada želi u NATO

Švedska vlada preispituje sigurnosnu politiku s izvještajem koje bi trebalo biti gotovo do kraja maja, a vladajući socijaldemokrati vode unutrašnju raspravu o tome hoće li odustati od svog dugogodišnjeg protivljenja NATO-u.

  • Svijet

  • 20. Apr. 2022  20. Apr. 2022

  • 0

Sve je više Šveđana za ulazak u NATO, pokazuje anketa objavljena u srijedu, dok kreatori politike u Švedskoj i Finskoj važu bi li se zbog ruske invazije na Ukrajinu trebala završiti višedecenijska vojna neutralnost.

Anketa koju je proveo Demoskop, a naručio list Aftonbladet, pokazuje da je 57 posto Šveđana sad za članstvo u NATO-u, u odnosu na 51 posto u martu. Oni koji se protive priključenju pali su na 21 posto s 24 posto, a neodlučnih je prije bilo 25 posto, a sad ih je 22 posto.

Anketa provedena u martu prvi put je pokazala da je većina Šveđana za ulazak u NATO.

Švedska nije bila u ratu od Napoleonova vremena i svoju je sigurnosnu politiku gradila na “nesudjelovanju u vojnim savezima”.

No poput Finske, invazija Ukrajine, koju Moskva naziva "posebnom vojnom operacijom", prisilila je na radikalno preispitivanje. Obje zemlje sad smatraju vrlo vjerovatnim da će se pridružiti savezu 30 država.

Švedska vlada preispituje sigurnosnu politiku s izvještajem koje bi trebalo biti gotovo do kraja maja, a vladajući socijaldemokrati vode unutrašnju raspravu o tome hoće li odustati od svog dugogodišnjeg protivljenja NATO-u, navodi Hina.

Anketa Demoskopa, koja se sastojala od 1177 intervjua obavljenih od 14. aprila do 19. aprila, također je pokazala sve veću podršku članstvu među glasačima socijaldemokratima koji su znatno više naklonjeni pridruživanju savezu, nego što mu se protive.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...