ŠVEDSKA ĆE POŠTOVATI MEĐUNARODNO PRAVO: Premijerka Andersson tvrdi da bi pregovori o pristupanju NATO-u mogli trajati godinu

Andersson je rekla da je na sastanku s turskim zvaničnicima napomenula da će Švedska poštovati međunarodno pravo i da oni koji nisu teroristi ne trebaju brinuti.

  • Svijet

  • 29. Jun. 2022  29. Jun. 2022

  • 0

Švedska premijerka Magdalena Andersson izjavila je u srijedu da bi razgovori o članstvu Švedske u NATO-u mogli potrajati godinu dana. 

Andersson, koja boravi u Madridu u okviru samita lidera NATO-a, rekla je novinarima da se raduje napretku u procesu pridruživanja.

Povodom vijesti turskih medija o izručenju 33 osobe iz Švedske i Finske Ankari, ona je rekla da ne zna da li je pokrenut slučaj i da će Švedska to rješavati u zakonskim okvirima.

Andersson je rekla da je na sastanku s turskim zvaničnicima napomenula da će Švedska poštovati međunarodno pravo i da oni koji nisu teroristi ne trebaju brinuti.

U međuvremenu, švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde izjavila je za novine Aftonbladet da Švedska ozbiljno shvata zabrinutost Turske o terorističkim napadima i da Švedska i Finska neće podržati terorističke grupe PYD, YPG i FETO.

NATO je službeno pozvao Finsku i Švedsku da se pridruže toj alijansi nakon što je Turska potpisala sporazum sa te dvije nordijske zemlje,  prenosi Anadolu Agency (AA).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...